ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Προς τα ανατολικά συνεχίζει να πλέει – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Oruc Reis: Προς τα ανατολικά συνεχίζει να πλέει – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Associated Press

Την βορειανατολική πορεία συνεχίζει το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό πλοίο, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα marinetraffic.com, συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης, όταν μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής έστριψε.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν θα κάνει νέα στροφή ή θα αποχωρήσει τελείως από την περιοχή που έχουν παρανόμως δεσμεύσει οι Τούρκοι με Navtex.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αναφορικά με τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εφόσον το τουρκικό πλοίο συνεχίσει την ίδια πορεία -και δεν αλλάξει πάλι πορεία- σε περίπου τέσσερις ώρες θα βρίσκεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Δείτε στην παρακάτω gallery που βρίσκεται το Oruc Reis:

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το τουρκικό πλοίο δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό ότι το Oruc Reis έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να καταφέρει να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά, όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο… απόγειο η τουρκική μονταζιέρα: Εικόνες μέσα από το Oruc Reis

Με... κινηματογραφικές εικόνες από το Oruc Reis υπό εμψυχωτικές και θρυλικές μουσικές, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι βήμα βήμα προχωρά η Άγκυρα στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, όσο εναλλάσσονται τα πλάνα, ακούγονται δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Βήμα βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 σεισμικών καλωδίων θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα. Είθε η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου να είναι υψηλή», αναφέρει στην ανάρτηση που έκανε ο Φατίχ Ντονμέζ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Χάθηκε ο έλεγχος - «Κόκκινος» συναγερμός για τη διασπορά σε όλη την Ελλάδα