ΕΘΝΙΚΑ

Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα παρενοχλήσει το Oruc Reis θα το πληρώσει

Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα παρενοχλήσει το Oruc Reis θα το πληρώσει

Εμπρηστικός για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ελβετό ομόλογό του Ignazio Cassis.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είναι αυτή που δυναμιτίζει το κλίμα.

Αναφορικά με το Oruc Reis που βρίσκεται στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό στη δική της υφαλοκρηπίδα, και απείλησε την Ελλάδα ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν παρενοχλήσει το σεισμογραφικό.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική. Δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια παρενόχλησης του Oruc Reis. Γιατί αν κάνει τέτοια προσπάθεια θα το πληρώσει. Με το να κάνεις bullying, δεν πας πουθενά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ «προειδοποίησε» την Γαλλία «να αποφύγει πράξεις και κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

Λίγο πριν... κλαιγόταν ο Τσαβούσογλου!

«Η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επιστολή με ημερομηνία 5 Αυγούστου, παραθέτει τις θέσεις τις Άγκυρας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το Κυπριακό, καθώς και για τα «δικαιώματα και συμφέροντα» των Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ δεν είχε στο παρελθόν πάρει θέση σε διαφωνίες ως προς την οριοθέτηση υδάτων ή είναι αρμόδια για ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών».

Σημειώνεται ότι της επιστολής Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα, κατά την οποία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ, όσο και με τις χώρες - μέλη που είναι γείτονες της, δηλαδή, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου θέτει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληκυπριακή πλευρά το 2004, ως «ορόσημο» για τα προβληματα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για απόπειρα επιβολής των «μονομερών αξιώσεων» τους μέσω του χάρτη της Σεβίλλης.

«Ωστόσο χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες σας και για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς», σημειώνει ο Τσαβούσογλου και παραθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Με την ενθάρρυνση της ΕΕ η ελληνοκυπριακή πλευρά να εισέλθει σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή, μία συνεργασία και ένας μηχανισμός συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων του νησιού (σ.σ. της Κύπρου) θα μπορούσε να καθιερωθεί

2. Αναφορικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η ΕΕ θα μπορούσε να επιλέξει την υιοθέτηση μιας αμερόληπτης και ουδέτερης στάσης σε συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο, και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία, αντί να παίρνει θέση (σ.σ. η ΕΕ) για χάρη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος του προβλήματος.

3. Καθώς μόνο οι θέσεις και τα επιχειρήματα της μίας πλευράς ακούγονται στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, η θέση της Τουρκίας πρέπει επίσης να ακουστεί.

Την επιστολή δημοσιεύει στο λογαριασμό του στο Twitter o δημοσιογράφος Νίκος Χρυσολωράς:

Επίθεση Μενέντεζ και Βαν Χόλεν σε Τουρκία: «Να φύγει από την ΑΟΖ της Ελλάδας - Κυρώσεις τώρα»

Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Μάικ Πομπέο Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς. Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες. «Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.

Επιπλέον, στην επιστολή διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Οι απειλές της Άγκυρας θα έχουν συνέπειες

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο κ. Δένδιας τονίζει πως οι δηλώσεις της Άγκυρας για προσφυγή σε διμερή διάλογο είναι προσχηματικές, ενώ κάνει ειδική μνεία στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης. Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος. Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών. Αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλεγχοι σε Πειραιά και Ραφήνα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές