ΕΘΝΙΚΑ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Ο Διακόπουλος έφυγε επειδή είπε την αλήθεια

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Ο Διακόπουλος έφυγε επειδή είπε την αλήθεια

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για τις έρευνες του Oruc Reis.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το τουρκικό σκάφος κάνει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Προσέθεσε ότι ο Αλέξανδρος Διακόπουλος έχασε τη θέση του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ακριβώς γιατί είπε την αλήθεια σχετικά με τις έρευνες.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, «από την στιγμή που ποντίστηκαν καλώδια εντός της υφαλοκρηπίδας μας, για να γίνουν έρευνες, συντελείται αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι εντελώς αδιάφορο νομικά γεγονός η ποιότητα ή η αποτελεσματικότητα των ερευνών και πόσο επηρεάζονται από το «θόρυβο». Αρκεί ότι γίνονται.»

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε «να αποκρούσει κάθε ενέργεια στην υφαλοκρηπίδα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είχαμε πράξει εμείς επί της διακυβέρνησης μας στην ανάλογη προσπάθεια του ερευνητικού πλοίου Barbaros.»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι απαιτείται μια στρατηγική απέναντι στην Τουρκία η οποία θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία κα τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου επιφυλάχτηκε για τη στάση που θα κρατήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο CNN Greece:

-Πώς κρίνετε την παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείς; Κατά τη γνώμη σας, τι σηματοδοτεί αυτή η παραίτηση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης;

-Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας εκπαραθυρώθηκε γιατί είπε την αλήθεια. Η παραίτηση του φανέρωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη διγλωσσία και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης. Έδειξε επίσης τι συμβαίνει όταν η εξωτερική πολιτική βασίζεται σε ψέμματα και όχι στην αλήθεια.

Γίνονται έρευνες;

-Τελικά το Oruc Reis κάνει ή όχι σεισμικές έρευνες;

-Δεν είναι μόνον ο Ναύαρχος Διακόπουλος που βεβαίωσε το προφανές, ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πραγματοποιεί παρόμοιες έρευνες. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν, όπως γνωρίζετε, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Ζιαζιάς και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χριστοδούλου. Άλλωστε, αν όχι έρευνες, τότε τι άλλο έκανε τόσες μέρες αλωνίζοντας εντός της υφαλοκρηπίδας μας;

Κακά τα ψέματα. Η Τουρκία έχει μια σταθερή στρατηγική αναθεωρητισμού και μια αντίστοιχα συνεπή τακτική, που αποσκοπεί στο να αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και να «γκριζάρει» περιοχές δικαιοδοσίας μας, διεκδικώντας τις ως δικές της. Ανάλογα έπραξε και επί του προκειμένου, όπως γλαφυρά περιέγραψε ο μέχρι πρότινος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στη συνέντευξη που οδήγησε στην αποπομπή του: «το τουρκικό σκάφος μαρκάρει την περιοχή του, όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ». Και όπως επίσης σωστά δήλωσε ο ίδιος, η πραγματοποίηση ερευνών, έστω και με «θόρυβο» συνιστά έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Ολίγον έγκυος» δεν νοείται.

Ο θόρυβος των μηχανών

-Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο θόρυβος από τις μηχανές των παραπλεόντων πολεμικών πλοίων εμποδίζει τις όποιες τουρκικές έρευνες; Ισχύει αυτό και ποια η σημασία του στο διπλωματικό πεδίο;

-Πρώτα-πρώτα να επισημάνω ότι ο φαιδρός αυτός ισχυρισμός μόνον σε διαρροές βασίζεται. Ούτε ο Υπουργός Άμυνας, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών, ούτε καν ένας στρατηγός ή ένας διπλωμάτης δεν διακινδύνευσε τη σοβαρότητα του υποστηρίζοντας τον επίσημα. Και αυτό γιατί αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικού στρουθοκαμηλισμού, χωρίς κόκκο αλήθειας.

Από την στιγμή που ποντίστηκαν καλώδια εντός της υφαλοκρηπίδας μας, για να γίνουν έρευνες, συντελείται αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι εντελώς αδιάφορο νομικά γεγονός η ποιότητα ή η αποτελεσματικότητα των ερευνών και πόσο επηρεάζονται από το «θόρυβο». Αρκεί ότι γίνονται.

Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι παρόμοια επικοινωνιακά τεχνάσματα αποδυναμώνουν τις θέσεις μας στη διεθνή κοινότητα. Πώς ζητάμε ισχυρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν αυτή δεν πραγματοποιεί έρευνες; Η αβλαβής διέλευση, ακόμη και πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα εντός της υφαλοκρηπίδας, δεν συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων.

Τι θα έπρεπε να γίνει

-Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για το Oruc Reis που δεν το έχει πράξει;

-Κατ’αρχήν να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Σε αρκετές περιπτώσεις η Νέα Δημοκρατία συσκότισε συνειδητά το χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων, για να συγκαλύψει την αδυναμία της να τις προλάβει ή να τις αποκρούσει. Έτσι έγινε την πρώτη φορά που το Oruc Reis κινήθηκε εντός της υφαλοκρηπίδας μας νότια της Κρήτης και η επίσημη διαρροή ήταν ότι «το πήρε ο άνεμος στο FIR Αθηνών». Έτσι έγινε με την είσοδο Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, για την οποία το ΥΠΕΞ προέβη σε δύο διαβήματα, αλλά κατά τα άλλα δεν υπήρξε παραβίαση συνόρων. Έτσι και πολύ χειρότερα έγινε με την πρόσφατη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Oruc Reis.

Αφετέρου, και σημαντικότερο, ότι είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από το επεισόδιο: Να αποκρούσει κάθε ενέργεια στην υφαλοκρηπίδα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είχαμε πράξει εμείς επί της διακυβέρνησης μας στην ανάλογη προσπάθεια του ερευνητικού πλοίου Barbaros.

Το Νικηφόρος Φωκάς

-Αναφέρεστε συχνά στον Οκτώβριο του 2018 όταν το Νικηφόρος Φωκάς μπλόκαρε το Barbaros. Στη συνέχεια όμως, το Barbaros μπήκε στην περιοχή της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ αρκετές φορές ακόμα. Μήπως λέτε τη μισή αλήθεια, όπως γράφηκε; Επιπλέον, οι προτροπές στην για «αποτροπή» δεν είναι η «εύκολη» αναμενόμενη τακτική των κομμάτων εξουσίας όταν είναι στην αντιπολίτευσης, την οποία όμως δεν εφαρμόζουν όταν παίρνουν την εξουσία;

-Δεν είναι ακριβές ότι είχαμε και άλλες αμφισβητήσεις της υφαλοκρηπίδας μας κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης μας. Είχαμε πάει όλα τα αναγκαία μέτρα και είχαμε στείλει τα κατάλληλα μηνύματα. Σας θυμίζω, επιπλέον, ότι τον Ιούνιο του 2019, όταν η Τουρκία παραβίαζε για μία ακόμη φορά την ΑΟΖ της Κύπρου και υπήρχαν πληροφορίες ότι ενδεχομένως θα επιχειρούσε ανάλογα και σε δικές μας θαλάσσιες ζώνες, συγκλήθηκε ΚΥΣΕΑ υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και στην περίπτωση αυτή οι εντολές προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν να αποκρουστεί εκ νέου κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το μήνυμα ελήφθη από την Άγκυρα και δεν υπήρξε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και ακριβώς αυτή η συνέπεια που δείξαμε ως κυβέρνηση αναιρεί την κριτική του δεύτερου σκέλους της ερώτησης σας:

Δεν ζητάμε τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση άλλα από αυτά που είχαμε κάνει εμείς όταν είμασταν στην εξουσία. Την καλέσαμε να πράξει ακριβώς τα ίδια. Και αυτή ήταν, άλλωστε, και η αρχική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, την οποία βεβαίως δεν τίμησε, κρυπτόμενος πίσω από το φύλο συκής των φαιδρών «θορύβων».

Η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

-Ασκείτε σκληρή κριτική στη συμφωνία με την Αίγυπτο την ίδια στιγμή που υποστηρίζετε τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό το σημείο;

-Άλλο πράγμα είναι η μερική οριοθέτηση, στην οποία επέμενε απολύτως η Αίγυπτος, άλλο να συνεπάγεται αυτό τη «διχοτόμηση» της Ρόδου και μάλιστα στον 28ο μεσημβρινό, πέραν του οποίου η Τουρκία θεωρεί ότι έχει απόλυτα δικαιώματα. Όμως, όπως είδατε και από την σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η βασική μας κριτική ως προς τη Συμφωνία είναι ότι δεν εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική για το πού πάμε, τι θέλουμε να κάνουμε και πώς αξιοποιούμε τις συμαχίες μας για να το κάνουμε. Σαφώς στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, μια καλή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ήταν απολύτως αναγκαία.

Επισημάναμε, όμως τα επικίνδυνα προηγούμενα που δημιουργεί αυτή, ως προς τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, την Κρήτη, και την ανάλογα μικρότερη για τα άλλα μας νησιά. Περαιτέρω και σημαντικότερο: οι συμβιβασμοί της συμφωνίας προοιωνίζονται αλλαγή στρατηγικής και έναντι της Τουρκίας; Μέχρι στιγμής, ο νόμος 4001/2011 («Νόμος Μανιάτη») δεσμεύει τη χώρα στην προάσπιση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα απώτατα όριά της, με μόνη βάση για την οριοθέτηση τη μέση γραμμή, όχι την αναλογικότητα. Θα αλλάξουμε τώρα μεθοδολογία; Η κυβέρνηση σιωπά και δεν απαντά αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.

-Στη Βουλή θα υπερψηφίσετε τη συμφωνία ή θα την καταψηφίσετε;

-Μέχρι να έχουμε επαρκείς διευκρινίσεις επί των σημείων που προανέφερα δεν μπορούμε παρά να επιφυλαχθούμε για την τελική αξιολόγηση της συμφωνίας.

Η στρατηγική

Σε πρόσφατο άρθρο σας στην Καθημερινή εγκαλέσατε την κυβέρνηση για «έλλειψη εθνικής στρατηγικής». Ποια όμως είναι η στρατηγική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Η βασική μας κριτική απέναντι στην εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει ότι χαρακτηρίζεται από διαρκές κενό στρατηγικής, που, ειδικά στα ελληνοτουρκικά, παραδίδει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην άλλη πλευρά. Η κυβέρνηση αντιδρά αμυντικά, συχνά δε με παλινωδίες και αντιφάσεις.

Για οκτώ μήνες αμέλησε να θέσει ενεργά θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων, απείχε από τον ευρωτουρκικό διάλογο που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, δεν έκανε καμία κίνηση για αξιοποίηση της Συνόδου Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Ακόμη και η συμφωνία με την Αίγυπτο, που ορθώς είχε ως στόχο να "ακυρώσει" την παράνομη συμφωνία Τουρκίας- Σαράζ, δεν εντάχθηκε σε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο αμυντικής προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας στις περιοχές που άφησε εκτός, διπλωματικής αντιμετώπισης της αναμενόμενης κλιμάκωσης της επιθετικότητας της άλλης πλευράς και επαναφοράς της Τουρκίας στον διάλογο. Ανέμενε η Κυβέρνηση χλιαρές τουρκικές αντιδράσεις; Δεν έπρεπε να είχε εξασφαλίσει δυναμικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κυρώσεις για την πολύ πιθανότερη αντίθετη περίπτωση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια υποστηρίζει την ανάγκη να ξαναβρεί η χώρα ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, ανάλογο της πολυδιάστατης και ενεργητικής διπλωματίας εξαγωγής σταθερότητας και αναζήτησης λύσεων που εφαρμόσαμε επί της διακυβέρνησης μας.

Έχουμε εξειδικεύσει πλευρές αυτού του σχεδίου ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει διττή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε να πάψει να αντιδρά αντανακλαστικά στην επόμενη επιθετική της κίνησης: Αφενός να ασκείται με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεων της, ιδανικά πριν εκδηλωθούν, με ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις, και αφετέρου να αποκαταστήσει συνθήκες διαλόγου μαζί της, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Και όλα αυτά με συνείδηση του γεγονότος ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχει δύο πάγιους πυλώνες: την προάσπιση της κυριαρχίας μας και τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για την διαμόρφωση ενός παρόμοιου σχεδίου, και την διαμόρφωση συνθηκών εθνικής ενότητας υποστήριξης του, ζητήσαμε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Εμείς, ως πατριωτική δύναμη, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μία εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος με πρώτο βήμα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Προς το παρόν η στρατηγική αυτή απουσιάζει ξεκάθαρα, με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Καρέ-καρέ η μεταφορά του Μαγκουάιρ στον εισαγγελέα