ΕΘΝΙΚΑ

Το παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» της Αθήνας σε Στόλτενμπεργκ για διάλογο με την Τουρκία

Το παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» της Αθήνας σε Στόλτενμπεργκ για διάλογο με την Τουρκία

Πλούσιο είναι παρασκήνιο πίσω από το «αλαλούμ» που προκάλεσε η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για έναρξη τεχνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα μέσα σε λίγα λεπτά διέψευσε το επίμαχο tweet του Στόλτενμπεργκ, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Το βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε από ένα έγγραφο που δόθηκε στις δύο αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ και που ζητούσε τις παρατηρήσεις τους εντός μίας εβδομάδας.

Έγγραφο με το οποίο προτείνει διάφορους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς ΣτόλτεNμπεργκ, στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το «Βήμα» το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις, δεν φαίνεται να καλύπτει σε αυτή τη φάση τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Αθήνα έκρινε, σύμφωνα πάντα με το «Βήμα» ότι σε πρώτη φάση και όταν εκδηλώθηκε αρχικά η σκέψη Στόλτεμπεργκ, δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει αμέσως την πρωτοβουλία του.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ βιάστηκε όμως και έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας».

Στην Αθήνα υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στόλτενμπέργκ ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκο Δένδια, με τον οποίο μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει μιλήσει.

Οι επίμαχες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ανάρτησή του είχε ισχυριστεί πως Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν σε διάλογο.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Η διάψευση της Αθήνας

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ στο Twitter, διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ:

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», κατέληξαν.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.

«Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πήρε την πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στη αν. Μεσόγειο και για την αποφυγή ανεπιθύμητων ατυχημάτων τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την Τουρκία να το... παίζει διαλλακτική και να εμφανίζεται υπέρ της πρωτοβουλίας Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να υποστηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία και τονίζει ότι η ίδια θέλει να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να βρεθεί μία μόνιμη λύση για όλα τα ζητήματα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη συνεχόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ και 5 εβδομάδες «μυρίζει» μπαρούτι.

Ο «σουλτάνος» στην εν λόγω συζήτηση εμφανίστηκε ανυποχώρητος και, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «κούνησε το δάχτυλο» στην Γερμανίδα Καγκελάριο και την... κατηγόρησε ότι υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Sabah, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από κάποιες χώρες η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Αττική - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Γνωστό το ρήγμα