ΕΘΝΙΚΑ

«Σημαντικό βήμα»: Τι λέει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το Oruc Reis

«Σημαντικό βήμα»: Τι λέει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το Oruc Reis
AP PHOTOS

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το αμερικανικό συμβούλιο τονίζει πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ως μόνο τόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας το διάλογο.

«Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού στο λιμάνι (σ.σ. της Αττάλειας) είναι ένα σημαντικό βήμα. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία ως μοναδικό μέσο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει η σύντομη ανάρτηση, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ του France 24 για το Oruc Reis.

Η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει «θετικό βήμα» επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στα τουρκικά παράλια, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια».

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος, υπό την αιγίδα αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, θα αναζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες το κοινό πλαίσιο που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στην επανεκκίνηση των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο αντιπροσώπων στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Κι ενώ με την αποχώρηση του Οruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, ικανοποιήθηκε η απαραίτητη προϋπόθεση που έθετε η ελληνική πλευρά προκειμένου να ξαναρχίσουν οι τεχνικές συζητήσεις, παραμένουν ωστόσο αρκετά εμπόδια για μια απεμπλοκή επί της ουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, έκτασης μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σύψας: «Οριζόντια τα νέα μέτρα στην Αττική»