ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΏΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΑ

«Ξεκλείδωσαν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Το παρασκήνιο και οι διεργασίες

«Ξεκλείδωσαν» οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Το παρασκήνιο και οι διεργασίες
ASSOCIATED PRESS

Με την απομάκρυνση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από το «τραπέζι» των Ευρωπαίων ηγετών - υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής αναβλήθηκε εξαιτίας κρούσματος κορονοϊού σε υπάλληλο της Κομισιόν - ανοίγει ο δρόμος για διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρεί, όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ότι οι κυρώσεις δεν έχουν ανασταλεί: «Θα υιοθετηθούν οι κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι εάν και πότε θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις», είχε δηλώσει.

Η θετική για την Ελλάδα εξέλιξη, έστω και χωρίς την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο - η οποία όπως και στο παρελθόν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης - αφαιρεί κάθε δικαίωμα της Τουρκίας να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Έντονο παρασκήνιο

Εδώ και ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο από όλες τις πλευρές. Ελλάδα, Γερμανία Τουρκία.

Στις συζητήσεις, που έγιναν και γίνονται, το αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν να σταματήσει τις προκλήσεις η Άγκυρα.

Το ίδιο μήνυμα έστελνε στον Ερντογάν και η Ευρώπη, με την Άγκελα Μέρκελ να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή: «Κάτσε να συζητήσεις με την Ελλάδα», «συμφώνησε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρχουν μόνο οι κυρώσεις δείξε έμπρακτα ότι αποκλιμακώνεις την ένταση», ήταν μερικά από τα επιχειρήματά της προς τον Τούρκο Πρόεδρο στην αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν σταμάτησε την προσπάθεια ούτε μία στιγμή μέχρι να φτάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα της έναρξης των διερευνητικών επαφών, που όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο ίδρυμα Καραμανλή «οι συνομιλίες δεν αποτελούν διαπραγμάτευση». Άλλωστε γι' αυτό και η σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή είχε συνεχείς συνομιλίες με τον συνεργάτη της Γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ.

Το «πράσινο φως»

Μέσω αυτών των διαδικασιών και του έντονου παρασκηνίου, οδηγηθήκαμε τελικά στην απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών, μάλιστα λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Ερντογάν και Μισέλ, ο οποίος από την Τρίτη βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κρούσματος στην φρουρά του.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου επικοινωνίας αναφέρει:

«Τα βήματα που θα κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά για την πορεία της συμφωνίας ώστε να αναβιώσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και να υπάρξουν κι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας» και προσθέτει ότι «χρειάζονται αμοιβαία βήματα»

«Η αποκλιμάκωση της κρίσης και η δημιουργία διαύλων διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να συνοδεύεται από αμοιβαία βήματα. Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις παρά τις όποιες προκλήσεις που δεν έχουν καμιά λογική και την αδιάλλακτη στάση».

Σε απάντηση το ελληνικό ΥΠΕΞ απλά επιβεβαιώνει την εξέλιξη με μία λιτή ανακοίνωση: «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Από την μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος, μέχρι και πριν από την τηλεδιάσκεψη με κάθε τρόπο επιχειρούσε να καθυστερήσει τη σχετική εξέλιξη παζαρεύοντας τις κυρώσεις ώστε να μην εφαρμοστούν εναντίον του. Επίσης ζητούσε να δοθεί βίζα σε Τούρκους πολίτες και να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ευρώπης.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ισορροπεί ανάμεσα σε απειλές και διαλλακτικότητα: «Δεν απλώνουμε χέρι στο δίκαιο και στην τιμή κανενός. Μόνο θέλουμε να σεβαστούν το δίκαιο μας».

Ταυτόχρονα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να στοχοποιεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή αυτή την φορά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

Θεωρούν πρόκληση την επίσκεψή της σε ευρωπαϊκό κράτος συγχέοντας τις δικές τους επισκέψεις στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ακτάι ανέφερε:

«Θα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας αν η Πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετήσει τον λόγο της ειρήνης και του διαλόγου αντί του πολέμου. Οι κατηγορίες της Προέδρου της Ελλάδας είναι μια αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Τι λέει για το ενδεχόμενο νέου lockdown πριν από το χειμώνα