ΕΘΝΙΚΑ

Ποιος διάλογος; Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Ποιος διάλογος; Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου
ASSOCIATED PRESS

Να δυναμιτίσει το κλίμα επιχειρεί η Άγκυρα λίγο πριν ξεκινήσουν μετά από τέσσερα χρόνια οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού πλέον ζητά επισήμως την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου!

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της τετράωρης συνεδρίασης του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται ότι στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική», σε μια αναφορά που δεν κατονομάζει μεν, αλλά «φωτογραφίζει» με σαφήνεια την ελληνική πλευρά.

«Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», προστίθεται ακόμη.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η τουρκική πλευρά «τάσσεται πάγια υπέρ του διαλόγου για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή», ενώ «ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Τα επιχειρήματα της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία

Την ίδια ώρα με επικοινωνίες σε διπλωματικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει την τακτική του έναντι του Ερντογάν κερδίζοντας πόντους στη διπλωματική σκακιέρα.

Αναμένοντας την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν καθώς και με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, ενόψει των διερευνητικών επαφών.

«H συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης, ωστόσο, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση και ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα και τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε όλες του τις συνομιλίες τονίζει: «Να αποδείξει η Τουρκία ότι δεν είναι προσχηματική η οπισθοχώρηση που έχει δείξει με το τουρκικό σκάφος ORUC REIS και ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εξυπακούεται ότι θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών δεν τίθεται».

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του, συνεχίζει την ίδια τακτική και ανάλογα με ποιον συνομιλεί υποστηρίζει αυτά που θέλει να ακούσει ο συνομιλητής του. Παζαρεύοντας μάλιστα ανταλλάγματα από την Ευρώπη, η οποία διαμηνύει ότι από την στάση που θα κρατήσει θα εξαρτηθεί και η στάση της. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάϊεν του επεσήμανε: «Αν δεν υπάρξει τερματισμός των παρανόμων ενεργειών, τότε η Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα» .

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει τις ευθύνες στην Αθήνα για το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο χρόνος των διερευνητικών επαφών και υποστηρίζει ότι «η πορεία τους θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα» .

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, στη δική του παρέμβαση προς τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ξεκάθαρος: «Η διένεξη με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθεί στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης».

Στο ίδιο μήκος και ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν: «Παροτρύνουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να λάβει στα σοβαρά τους προβληματισμούς μας».

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Χρειάζεται από την Τουρκία, όπως εξηγούν στελέχη της, συνέχεια και συνέπεια.

«Η Συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε.

Γιατί:

  • Από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.
  • Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
  • Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
  • Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του, ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν... πάτησε το κουμπί - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι