ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Η συμμαχία Ελλάδας – Εμιράτων εξοργίζει τον Ερντογάν (Εντυπωσιακές εικόνες)

Πολεμική Αεροπορία: Η συμμαχία Ελλάδας – Εμιράτων εξοργίζει τον Ερντογάν (Εντυπωσιακές εικόνες)

Άριστη συνεργασία και υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης από του πιλότους της Ελλάδας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Περισσότερο από ένα μήνα παρέμειναν στην Ελλάδα τα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 60 από την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πραγματοποιώντας συνεκπαίδευση με τα ελληνικά μαχητικά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Οι αποστολή των ΗΑΕ, δεν αποτελούνταν μόνο από τα 4 μαχητικά, καθώς, μαζί τους είχε μετασταθμεύσει στην Κρήτη μεγάλος αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών, 4 μεταγωγικά αεροσκάφη - ένα C-130 και 3 C-27- αλλά και ιπτάμενο τάνκερ A332.

Η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ και από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ.

Έλληνες και Άραβες εκτέλεσαν επί ένα και πλέον μήνα μια σειρά κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στα σενάρια μάχης μπήκαν και Μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά Κρήτης, καθώς και σε περιοχές του κεντρικού και του νοτιοανατολικού Αιγαίου τεχνικά και τακτικά αντικείμενα με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, σε συνεργασία με μέσα και μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Οι χειριστές των δύο χωρών εκτέλεσαν μάλιστα και σύνθετες ασκήσεις, με πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας και εμπλοκή όλων των σύγχρονων αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων. Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, οι ασκήσεις συνέβαλαν στην περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως, οι εντυπώσεις που άφησαν οι πιλότοι των ΗΑΕ είναι άριστες, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο εκπαίδευσής τους και τον επαγγελματισμό τους πολύ υψηλό, ενώ και οι Άραβες έμειναν εντυπωσιασμένοι από την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εμπειρία των Ελλήνων χειριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των Εμιράτων έχει ήδη εκφράσει στον Έλληνα ομόλογό του, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη βούληση της χώρας του για μόνιμη στρατιωτική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως με την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η συνεκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020 και η αποστολή της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναχώρησε την Παρασκευή (02.10) από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Συμμαχία - «μπλόκο» στα σχέδια Ερντογάν

Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - ΗΑΕ στέλνουν αναμφισβήτητα σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό σύμμαχο, που έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο στρατό και ενδεχόμενη μόνιμη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, θα ενισχύσει τον περιφερειακό άξονα κατά της Τουρκίας.

Τα Εμιράτα επιδιώκουν να ανασχέσουν την τουρκική στρατηγική -τον νεο-οθωμανισμό- στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως την επέκταση του πολιτικού – θρησκευτικού Ισλάμ, το οποίο προωθεί και εκπροσωπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, τα ΗΑΕ τάσσονται κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, καθώς όπως και η Ελλάδα, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Τι είπε για το ενδεχόμενο γενικού lockdown