ΕΘΝΙΚΑ

Καστελόριζο: Πλησιάζει ξανά το Oruc Reis – Το… περιμένουν ελληνικές φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Καστελόριζο: Πλησιάζει ξανά το Oruc Reis – Το… περιμένουν ελληνικές φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Στο… κόκκινο η ένταση! Θα σπάσει και πάλι το όριο των 12 μιλίων το τουρκικό ερευνητικό; Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ανατολική Μεσόγειο να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Για μια ακόμη φορά το προκλητικό και επικίνδυνο τουρκικό καθεστώς απέδειξε την αφερεγγυότητά του, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για διάλογο και επανέναρξη διερευνητικών επαφών, με το ερευνητικό Oruc Reis να επιχειρεί έρευνες σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, στην πιο προκλητική ενέργεια των τελευταίων ετών.

Είναι προφανές πως η Τουρκία δείχνει να προετοιμάζεται για μια σοβαρή πρόκληση, η οποία αν και επιχειρήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν ολοκληρώθηκε λόγω της άμεσης, δυναμικής και αποφασιστικής αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, παρά τις δυναμικές απαντήσεις που έχει πάρει η Άγκυρα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι δεδομένο πως δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να προκαλεί, όχι μόνο στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Τι εννοούμε; Το φερέφωνο του Ερντογάν στο τουρκικό Τύπο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αναφέρει ξεκάθαρα στο φύλλο της 21ης Οκτωβρίου 2020, ότι το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του τόσο νότια του Καστελόριζου, όσο και ανατολικά της Κρήτης και νότια της Ρόδου.

Το απόγευμα της Τετάρτης (21.10), το Oruc Reis βρίσκεται περίπου 40 μίλια νοτίως του Συμπλέγματος της Μεγίστης με πορεία βορειοανατολική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ξημερώματα της Πέμπτης (22.10) θα φτάσει και πάλι στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Θα το «σπάσει» και πάλι; Ή μήπως βλέποντας το πλωτό τείχος του ελληνικού Στόλου θα αποφύγει την πρόκληση;

Θυμίζουμε πως την Τρίτη (20.10) το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», με το Πολεμικό Ναυτικό ωστόσο να βγαίνει μπροστά του και να δημιουργεί ένα πλωτό τείχος πέριξ του Συμπλέγματος της Μεγίστης.

Η φωτογραφία που έφερε στο φως της δημοσιότητα η ΕΡΤ, με την ελληνική φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και να ασκεί πίεση στο Oruc Reis, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ:

Ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι είδαν μπροστά τους, σε ελάχιστη απόσταση, τα πλοία του ελληνικού Στόλου, να έχουν λάβει θέσεις μάχης και κυριολεκτικά να σημαδεύουν το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία.

Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση ουσιαστική, καθώς τα ελληνικά πολεμικά πλοία καταλαμβάνουν καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων, αλλά παράλληλα, πρόκειται και για μια κίνηση συμβολική. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το τουρκικό καθεστώς, ότι οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες έχουν όριο και πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και τα μέσα και τη βούληση να δώσουν ακόμα μια δυναμική απάντηση.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις τελευταίες ώρες τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που απονηώνονται από τις φρεγάτες, έχουν καταφέρει να «ξετρυπώσουν» τρία τουρκικά υποβρύχια. Ακόμα μία νίκη για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τα πληρώματα να αποδεικνύουν επί του πεδίου την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και φυσικά την ελληνική ναυτοσύνη.

Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Όσο για τους Έλληνες ΟΥΚάδες, εδώ και πολύ καιρό έχουν κάνει… σπίτι τους τις βραχονησίδες. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ και δείχνει «βατράχια» να έχουν στο στόχαστρο τον τουρκικό στολίσκο, είναι ενδεικτικές της κατάστασης ύψιστης επιφυλακής και μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, «είναι όλοι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όταν δοθεί η εντολή, να είστε σίγουροι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί άριστα. Θα τιμήσουν τον όρκο τους και θα υπερασπιστούν κάθε χιλιοστό της πατρίδας μας».

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ψύχραιμες, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα του Ερντογάν. Η ψυχραιμία των πληρωμάτων είναι ατσάλινη και κανείς δεν πρόκειται να αντιδράσει αν δεν δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει τον τελικό λόγο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Στέφανος: Θετικός στον κορονοϊό ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου που αυτοκτόνησε