ΕΘΝΙΚΑ

Νύχτα - θρίλερ στις Βρυξέλλες: Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά των κυρώσεων στην Τουρκία

Νύχτα - θρίλερ στις Βρυξέλλες: Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά των κυρώσεων στην Τουρκία

Η Ελλάδα πέρα από την Κύπρο και την ισχυρή «σύμμαχο» Γαλλία φαίνεται πως έχει συσπειρώσει  ένα τόξο «συμμάχων»

Νύχτα - θρίλερ αναμένεται να είναι η αποψινή στις Βρυξέλλες όπου συζητείται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τόσο Ελλάδα όσο και Κύπρος ασκούν πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ ώστε να τηρηθούν τα συμφωνημένα της Συνόδου του Οκτωβρίου και επιτέλους η Άγκυρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πέρα από την Κύπρο και την ισχυρή «σύμμαχο» Γαλλία φαίνεται πως έχει συσπειρώσει ένα τόξο «συμμάχων» μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Δανία.

Από την άλλη πλευρά «φωτιά» φαίνεται να βάζει στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανία με την οποία συσπειρώνονται Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία και οι οποίες επιθυμούν να δοθεί «παράταση» ή ακόμα και άφεση στην Άγκυρα.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Η Αθήνα παρά τις πιέσεις που ασκεί φαίνεται ότι πέφτουν πάνω στο «όχι» της Μέρκελ, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων, αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας της Ένωσης και πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας.

Θα εργαστούμε να βελτιώσουμε το συμπέρασμα

Η θέση της ελληνικής πλευράς - όπως εκφράστηκε ξεκάθαρα και στη δήλωση του πρωθυπουργού - είναι η εφαρμογή του πλαισίου των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το οποίο επαναβεβαιώθηκε το Νοέμβριο. Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «θα εργαστούμε για να το βελτιώσουμε. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας, διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει ν' αναδείξει και άλλες πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που αφορούν άμεσα την Ευρώπη, όπως την απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει, εξάλλου, την πρόταση που διατύπωσε στη Σύνοδο του Νοεμβρίου για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όπως έπραξε και κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική της Συνόδου τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ελληνική πλευρά μιλά για μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, καθώς όπλα και πολεμικό υλικό που προμηθεύεται η Τουρκία από την ΕΕ δεν μπορούν να στρέφονται κατά της ίδιας, μέσα από την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών-μελών της, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει πεποίθηση ότι όλο και περισσότερες χώρες κατανοούν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, καθώς αυτές έχουν μετατραπεί σε ευρωπαϊκές το τελευταίο διάστημα μέσα από τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση και τις κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο. Κυρίως αναγνωρίζεται το επιχείρημα, δηλαδή, ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, στρέφεται κατά της ίδιας της Ευρώπης και δεν συνάδει με τις αξίες και αρχές της, ενώ - όπως αναμένεται να επισημάνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρωθυπουργός - η Τουρκία είχε το χρόνο μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Επέλεξε, όμως, τον αντίθετο δρόμο και γι' αυτό πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση