ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκοι πρακτορες στην Ελλάδα: Βλέπουν και ακούν τα πάντα – Η ασύμμετρη απειλή του υβριδικού πολέμου

Τούρκοι πρακτορες στην Ελλάδα: Βλέπουν και ακούν τα πάντα – Η ασύμμετρη απειλή του υβριδικού πολέμου

Δίκτυο πρακτόρων σε όλη τη χώρα – Ο Έβρος, τα Δωδεκάνησα και η αποκάλυψη με τον μάγειρα και τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο - Πώς καταγράφουν κάθε πληροφορία από την Ελλάδα και να τη μεταφέρουν στο τουρκικό καθεστώς

Στις 29 Αυγούστου 2020, μετά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί στη Χάλκη - όπου οι Τούρκοι είχαν εμποδίσει ελληνική επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, τυφλώνοντας μάλιστα με λέιζερ τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου - είχαμε επισημάνει πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, με στόχο να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τα τελευταία 24ωρα περί τουρκικής κατασκοπείας σε νησιά των Δωδεκανήσων, επιβεβαιώνουν πλήρως ρεπορτάζ του Newsbomb.gr που εδώ καιρό έχουν επισημάνει πως η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις της.

Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να εισχωρήσουν στο ελληνικό έδαφος Τούρκοι πράκτορες. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων ανέτρεψαν τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων, απειλών και κατασκοπείας.

Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους.

Δίκτυο κατασκόπων σε όλη τη χώρα

Ο Μάρτιος του 2020 θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ο μήνας που τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού οι ελληνικές Αρχές ασφάλειας. Από τότε, η Αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες της Χώρας και φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να αποκαλύπτουν ένα δίκτυο πληροφοριών το οποίο εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου μέχρι το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού σε όλο το ανατολικό Αιγαίο και ειδικά στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης φαίνεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας η οποία αναζητά στοιχεία για την οχυρωματική οργάνωση τους. Η σύλληψη των δύο μουσουλμάνων στη Ρόδο, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία αποτελεί την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκεντρώσουν στοιχεία για την οχύρωση των νησιών μας, ιδίως του Καστελόριζου.

Ο υπάλληλος του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο μάγειρας του πλοίου που εκτελούσε δρομολόγια στο Καστελόριζο, κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν και προωθούσαν οπτικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις όχι μόνο από το Κατελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, αλλά και από τις θέσεις του Στόλου και του Στρατού Ξηράς σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, νησιά με πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση των δύο ανδρών είχε γίνει αντιληπτή εδώ και μήνες από τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες, οι οποίες αναζητούσαν τα τελικά κομμάτια τους παζλ για να διαπιστωθεί ο τρόπος που ενεργούσαν, τι στοιχεία συγκέντρωναν, πώς τα διακινούσαν και φυσικά ποια ήταν τα άτομα στα οποία τα προωθούσαν.

Ο μουσουλμάνος μάγειρας του πλοίου της γραμμής φέρεται να κατέγραφε συνεχώς την κατάσταση που επικρατούσε στα ακριτικά νησιά και μάλιστα με φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Τα στοιχεία αυτά τα μετέφερε στον υπάλληλο του προξενείου και αυτός με τη σειρά του στο τουρκικό καθεστώς.

Oι συλλήψεις του μάγειρα και του υπαλλήλου δεν είναι οι μοναδικές που γίνονται για κατασκοπεία σε ακριτικά νησιά. Ειδικά στο Καστελλόριζο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Τούρκοι πράκτορες, προσποιούμενοι τους τουρίστες ή τους δημοσιογράφους καταγράφουν τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Κασστελλόριζο, τι ώρα μπαίνουν και τι ώρα βγαίνλυν από το λιμάνι τα ελληνικά πολεμικά πλοία, τη δράση επίσης του Λιμενικού και φυσικά καταγράφουν τις θέσεις του Στρατού Ξηράς.

Υπενθυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο, τα τουρκικά ΜΜΕ, έχοντας στοχοποιήσει το Καστελλόριζο, έκαναν λόγο για συνεχή μεταφορά δυνάμεων στο νησί προβάλλοντας φωτογραφίες απλά από την αλλαγή φρουράς σε Ρω και Στρογγύλη. Την ίδια περίοδο, το περιστατικό με τη ρίψη μπογιάς πάνω στην Ελληνική σημαία σε βράχο της Μεγίστης αλλά και drones που πετούσαν από τις ακτές της Τουρκίας προς το ακριτικό νησί παίζοντας ακόμα και τον Τουρκικό εθνικό ύμνο ήταν επεισόδια στο ίδιο σήριαλ προπαγάνδας.

Η «οσμή προβοκάτσιας» έχει καλύψει πλέον όλο το ανατολικό Αιγαίο, με τους Τούρκους να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένταση, με βασικό στόχο να θίξουν την ελληνική κυριαρχία. Η πτήση του drone πάνω από το Κατσελόριζο αποτέλεσε και την αφορμή για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνει εντολή για να καταγράφονται τα πάντα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Για ό,τι πλέει και ό,τι πετάει να δίνεται λεπτομερής αναφορά, ενώ οι ύποπτες κινήσεις να μεταφέρονται άμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εντολές προς τις ακριτικές Μονάδες είναι σαφείς και πολύ συγκεκριμένες.

Η σύλληψη των δύο ατόμων από τις Ελληνικές αρχές ήταν ένα ακόμα μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα ότι καμία κίνησή της δεν μένει απαρατήρητη και αναπάντητη. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ετοιμότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν καμία στιγμή. Μια απλή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το γονίδιο της τουρκικής βαρβαρότητας – Εθνικισμός, τζιχάντ και ο μόνος δρόμος της Ελλάδας