ΕΘΝΙΚΑ

Τα Σκόπια ζητούν ελληνική στήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τα Σκόπια ζητούν ελληνική στήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια απέστειλε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε από τον κ. Παπούλια τη στήριξη της Ελλάδας στη χώρα του, που θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, που θα γίνει στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρόεδρο, η επιστολή εστάλη υπό το φως των νέων δεδομένων σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ, μετά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Η απόφαση του ΔΔΧ, που από τη φύση της είναι δεσμευτική, παρέχει μια νέα, νομική διάσταση για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και απαιτεί μια νέα προσέγγιση από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Παρά την ομόφωνη διαπίστωση όλων των χωρών-μελών ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης, η Σύνοδος στο Βουκουρέστι, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα με τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε», επισημαίνει ο κ. Ιβάνοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιβάνοφ ζητά από κάθε χώρα και ιδίως από την Ελλάδα να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, την Ενδιάμεση Συμφωνία και το διεθνές δίκαιο.

«Αναμένουμε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση από τη χώρα σας και ευελπιστούμε ότι στο Σικάγο θα επανεξεταστεί η απόφαση του Βουκουρεστίου» σημειώνει ο κ.Ιβάνοφ.

Επίσης, ο πρόεδρος των Σκοπίων εκτιμά ότι τυχόν ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή της ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα προέκυπτε «ασφαλώς αμοιβαίο όφελος αλλά και κάτι παραπάνω από αυτό», καθώς θα ενίσχυε τη ζώνη ασφαλείας, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Οι προσδοκίες μας από τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου είναι σαφείς και εύλογες. Αναμένουμε τα κράτη-μέλη να συναινέσουν για να ενεργοποιηθεί η αναβληθείσα πρόσκληση για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ. Η υποστήριξη της χώρας σας στο θέμα αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας» προσθέτει ο κ. Ιβάνοφ.

«Ελπίζουμε ότι εσείς κ. Πρόεδρε, ως υπογράφων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, θα συμβάλετε για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια αμοιβαία και αξιοπρεπή λύση για τη διαφορά σχετικά με το όνομα. Θέλουμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Σας διαβεβαιώνω ακόμη ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, όπως κάνουμε πάντοτε» καταλήγει ο κ.Ιβάνοφ.

Επιστολές απέστειλε ο κ. Ιβάνοφ και σε άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, ζητώντας στήριξη στην υποψηφιότητα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.