ΕΘΝΙΚΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: To πρώτο F-16 Viper έφυγε για τις ΗΠΑ (vid)

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: To πρώτο F-16 Viper έφυγε για τις ΗΠΑ (vid)

Από την Τανάγρα απογειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 και το Newsbomb.gr ήταν εκεί.

Βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Η «οχιά» της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ελεγχθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προκειμένου να δοθεί το «ΟΚ» μετά τις εργασίες αναβάθμισης από την ΕΑΒ.

Συνολικά η αναβάθμιση αφορά 84 μαχητικά F-16 σε Viper που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Δείτε τη στιγμή της απογείωσης του F-16 Viper όπως την κατέγραψε το Newsbomb.gr

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Είναι προφανές πως με Rafale, F-35, F-16 Viper και αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναγκάζοντας έτσι την Άγκυρα να… σκεφτεί διπλά αν θα προκαλέσει αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας