ΕΘΝΙΚΑ

Χάρτης - πρόκληση από το Stratfor: Υπερδύναμη η Τουρκία με... δική της την Ελλάδα - Έξαλλος ο Πούτιν

Χάρτης - πρόκληση από το Stratfor: Υπερδύναμη η Τουρκία με... δική της την Ελλάδα - Έξαλλος ο Πούτιν

Ο χάρτης προέρχεται από το βιβλίο του Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor, «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα» και προβλήθηκε από πολλά τουρκικά ΜΜΕ

Την οργή της Ρωσίας αλλά και άλλων κρατών προκαλεί ο χάρτης της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, κατά τον οποίο η Τουρκία μέχρι το 2050 παρουσιάζεται ως «υπερδύναμη» η οποία θα είναι σε θέση να ασκεί την επιρροή της σε χώρες όπως η Ελλάδα η Κύπρος, ακόμα και σε μέρη της Ρωσίας.

Στον προκλητικό χάρτη που παρουσίασε τουρκικό κανάλι συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική και περιοχές του ρωσικού κράτους.

Ο χάρτης προέρχεται από το βιβλίο του Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor, «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα η Ρωσία η οποία περιβάλλεται από κάποια «ισχυρά κράτη», κινδυνεύει να κατακερματιστεί εάν προβεί σε κάποιου τύπου σύγκρουση μαζί τους. Δυο από αυτά τα κράτη είναι η Τουρκία αλλά και η Πολωνία, που αναμένεται να αποκτήσουν στο μέλλον μια πολύ πιο δυναμική γεωστρατηγική θέση.

Στις κόκκινες περιοχές του χάρτη του Stratfor που θα μπορεί να ασκεί επιρροή η Τουρκία είναι αναλυτικά οι: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά. Παράλληλα η «τουρκική σφαίρα επιρροής» περιλαμβάνει επίσης χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας.

Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Ο εν λόγω χάρτης που παρουσιάστηκε από μέρος των τουρκικών ΜΜΕ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας. Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, ο οποίος ανέφερε: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν». Ταυτόχρονα η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru αναφέρει για την Τουρκία, «Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Η «προφητεία» του Φρίντμαν

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτής και εκδότης της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών Stratfor το 2014 είχε προβλέψει ότι η Τουρκία μέχρι το 2050 θα έχει γίνει μια υπερδύναμη.

«Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρίντμαν. «Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν», συνέχισε.

«Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη», καταλήγει ο Τζορτζ Φρίντμαν στην... πέρα για πέρα απίστευτη «πρόβλεψη» του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Μήδεια: «Έρχεται η ώρα της Αττικής» - Σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι την Τρίτη