ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικές πηγές για έκθεση Μπορέλ - Ικανοποίηση Αθήνας, αλλά υπάρχουν ελλείψεις

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικές πηγές για έκθεση Μπορέλ - Ικανοποίηση Αθήνας, αλλά υπάρχουν ελλείψεις
AP

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει μια διττή προσέγγιση προς την Άγκυρα, με στοιχεία που αφορούν μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα αλλά και την προοπτική λήψης αυστηρών μέτρων εναντίον της

Θετικά βλέπει η Αθήνα την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τουρκία, καθώς περιλαμβάνει αρκετές από τις θέσεις της Ελλάδας με μόνο μερικές ελλείψεις. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας παρέμβαση στο Συμβούλιο.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει μια διττή προσέγγιση προς την Άγκυρα, με στοιχεία που αφορούν μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα αλλά και την προοπτική λήψης αυστηρών μέτρων εναντίον της. Σε αυτή τη περίπτωση επισημαίνεται ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες με αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Αναφορικά με το θετικό τμήμα της ατζέντας, αυτό και εφόσον η Τουρκία έχει επιδείξει τους επόμενους μήνες εποικοδομητική συμπεριφορά θα μπορούσε να εφαρμοστεί τμηματικά.

Ακόμα ένα θετικό στοιχείο της έκθεσης είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας: Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, υπάρχει σαφής αναφορά στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, καθώς αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε, κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά την αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας και είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και όλα αυτά, όπως αναφέρεται, σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας του 2016.

Επίσης γίνεται αναφορά στην διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της βάσει της Κοινής Δήλωσης.

Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όμως δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει την UNCLOS, η οποία εξάλλου αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και στις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.

Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στο “casus belli” το οποίο αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ενώ γίνεται σωστά αναφορά στην συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, δεν επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια, έχει πάψει μονομερώς να την εφαρμόζει.

Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, παρά τα θετικά βήματα και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογηθεί αν η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας.

Η έκθεση αποτυπώνει κατά τρόπο, σε γενικές γραμμές, αντικειμενικό τις εξελίξεις στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι τα θετικά στοιχεία της έκθεσης υπερτερούν κατά πολύ των ελλείψεων είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς προώθησης των ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση