ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Έτσι εκπαιδεύονται οι Έλληνες πιλότοι στο νέο μας μαχητικό – Έτοιμο το πρώτο αεροσκάφος μας

Rafale: Έτσι εκπαιδεύονται οι Έλληνες πιλότοι στο νέο μας μαχητικό – Έτοιμο το πρώτο αεροσκάφος μας

Θεωρητική εκπαίδευση, εξομοιωτής και μετά στο κοκ πιτ του γαλλικού υπερόπλου – Όλα όσα γίνονται στη βάση του Mont de Marsan στη νότια Γαλλία.

Την ώρα που γαλλικά Rafale ετοιμάζονται να μεταβούν και πάλι στην Ελλάδα ώστε να πετάξουν στον ουρανό της Αθήνας κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, στη Γαλλία, τέσσερις Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται πάνω στο νέο ελληνικό μαχητικό.

Πρόκειται για πολύ έμπειρους χειριστές, δύο από μαχητικά Mirage 2000-5 και δύο από μαχητικά F-16, οι οποίοι εδώ και περίπου έναν μήνα βρίσκονται στη βάση του Mont de Marsan στη νότια Γαλλία και μαθαίνουν τα πάντα γύρω από το αεροσκάφος που τους επόμενους μήνες θα βάλει τη γαλανόλευκη στα φτερά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις πρώτες εβδομάδες οι Έλληνες πιλότοι παρακολουθούν εντατικά θεωρητικά μαθήματα για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, τον οπλισμό και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, με τους Γάλλους συναδέλφους τους της Armee De L’Air, αλλά και τους τεχνικούς της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault να αναλύουν λεπτομερώς οτιδήποτε έχει σχέση με το αεροσκάφος.

Μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης θα ακολουθήσουν γραπτές εξετάσεις για τους Έλληνες χειριστές, πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση στον εξομοιωτή. Εκεί, η εκπαίδευση αρχικά περιλαμβάνει μαθήματα σε διθέσιο μαχητικό, ενώ και εκεί θα ακολουθήσουν εξετάσεις, πριν οι πιλότοι μας μπουν στο εξομοιωτή μονοθέσιου Rafale.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης θα υπάρξουν και πάλι εξετάσεις, πριν ο χειριστής μας καθίσει πλέον στη θέση του γαλλικού μαχητικού για να εκπαιδευτεί σε πραγματικές συνθήκες. Μέχρι τότε φυσικά, οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν καταφέρει να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στα όργανα του γαλλικού μαχητικού και στα ηλεκτρονικά του συστήματα, ενώ θα μάθουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των πτήσεων και φυσικά θα πραγματοποιήσουν εικονικά εναέριες μάχες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Αφού πάρουν την πιστοποίηση στον εξομοιωτή, τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα μπουν στη θέση του συγκυβερνήτη σε διθέσιο Rafale, πραγματοποιώντας τις πρώτες εκπαιδευτικές πτήσεις. Σταδιακά θα περάσουν στη θέση του κυβερνήτη, με συγκυβερνήτες τους Γάλλους πιλότους και όταν οι Γάλλοι διαπιστώσουν ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι, θα δώσουν το «πράσινο φως» για να μπουν τα «γεράκια» της στο κοκ πιτ μονοθέσιου Rafale και να πετάξουν πλέον μόνοι τους το γαλλικό μαχητικό.

Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες πιλότοι που λαμβάνουν τώρα την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία, θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και η επιστροφή των Ελλήνων χειριστών στην 114 Πτέρυγα Μάχης αναμένεται να γίνει μαζί με την έλευση των πρώτων ελληνικών Rafale στην χώρα μας, τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Έτοιμο το πρώτο ελληνικό Rafale»

Το πρώτο από τα Rafale που πρόκειται να παραδοθούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι ουσιαστικά τεχνικά έτοιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα την γαλλική ιστοσελίδα air-cosmos.com και πρόκειται για το διθέσιο B με αριθμό "B305".

Το διθέσιο αεροσκάφος έχει κάνει τις απαραίτητες μετατροπές σύμφωνα με τις ελληνικές προδιαγραφές. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, από το αεροσκάφος έχουν αφαιρεθεί 60 τμήματα και συστήματα μετά από 1.050 ώρες εργασίας, σε συνολικά 45 ημέρες. Τα αεροσκάφη, θα πρέπει, όπως αναφέρει η συμφωνία, να έχουν και υπόλοιπο χρόνου πτήσης τουλάχιστον δυο ετών πριν την προγραμματισμένη συντήρηση τους, με κατά προσέγγιση περίπου 360 ώρες πτήσεων.

Ακόμη, η ιστοσελίδα αναφέρει πως προετοιμάζεται για την Ελλάδα ένα ακόμη μαχητικό, το Rafale C, καθώς θα παραδοθούν στην χώρα μας 10 μονοθέσια αυτού του τύπου.

Σύμφωνα με τον περιοδικό «Πτήση και Διάστημα», το οποίο αναδημοσιεύει το σχετικό δημοσίευμα, το μαχητικό είχε ήδη επιλεχθεί και εισαχθεί για τις σχετικές εργασίες στην Βase Αerienne 113 στo Saint-Dizier από τις 10 Νοεμβρίου και ήταν έτοιμο προτού καν υπογράψει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly στις 25 Ιανουαρίου τη σχετική συμφωνία στην Αθήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.707 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 69 θάνατοι σε 24 ώρες, 681 οι διασωληνωμένοι