ΕΘΝΙΚΑ

25η Μαρτίου - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στην τελική ευθεία για την στρατιωτική παρέλαση - Τι θα δούμε

25η Μαρτίου - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στην τελική ευθεία για την στρατιωτική παρέλαση - Τι θα δούμε

25η Μαρτίου: Ο Ελληνισμός γιορτάζει! Η Ρωμιοσύνη σύσσωμη ενώνεται κάτω από τη σκιά της ελληνικής σημαίας και αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις γυναίκες και τους άνδρες που πριν από 200 χρόνια σήκωσαν το κεφάλι ψηλά και πολέμησαν για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια ανεξάρτητη Ελλάδα.

Φωτογραφίες, ρεπορτάζ: Σπύρος Μελισσάρης, Ευδοκία Μύτιλη

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν σήμερα στην πρωτεύουσα λόγω των εκδηλώσεων και της παρέλασης για την 25η Μαρτίου ενώ ήδη από τις 6 το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν στον σχεδιασμό για την ασφάλεια που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους στον χώρο της παρέλασης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα σε ταράτσες κτηρίων βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στη Gallery:

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.

Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες είναι άκρως εντυπωσιακά και όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, σκοπός είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα μεταδοθεί θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

- Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

- Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

- Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)

- Έφιππο τμήμα.

- Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.

- Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.

- Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

- Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας θα απευθύνει χαιρετισμό εν πτήσει.

Η μεγάλη παρέλαση ξεκινά στις 10 το πρωί από το Ζάππειο και θα κρατήσει μία ώρα. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν την Βασιλίσσης Όλγας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμη και μέχρι τα Χαυτεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρασκευή 26 Μαρτίου

-20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε