ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Πληρώνει τα νταηλίκια - Τεμενάδες στον Μπάιντεν για ένα τηλεφώνημα, αλλά…

Ερντογάν: Πληρώνει τα νταηλίκια - Τεμενάδες στον Μπάιντεν για ένα τηλεφώνημα, αλλά…

Τέλος ο καιροσκοπισμός των Τούρκων - Δεν υποχωρεί ο Τζο Μπάιντεν στα παρακάλια του «σουλτάνου» - Σαφής στήριξη στην Ελλάδα

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως η Τουρκία είναι αδιαμφισβήτητα μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση. Αυτό της το πλεονέκτημα την έχει καταστήσει ισχυρό σύμμαχο επί δεκαετίες για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Αντίστοιχα και η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την σύμπραξη της με το άρμα των Αμερικανών.

Όμως, τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επιδεικνύει μία αναθεωρητική συμπεριφορά που επανειλημμένα έχει εκθέσει τις καλές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ, έχει απωλέσει πλέον μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης τους και σήμερα έχουμε φτάσει να συζητάμε ακόμα και για μία πιθανή ρήξη των σχέσεων αυτών.

Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ είναι βέβαιο πως δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αντιλήφθηκε πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο και πως η αντιμετώπιση των ΗΠΑ θα είναι πλέον διαφορετική απέναντί του.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον έσπευσε να καταστήσει σαφές πως, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου και σχέσεων καλής γειτονιάς συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή.

Δεν είναι μόνο η αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία και η δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με τον Πούτιν και τον Ερντογάν να… πανηγυρίζουν ότι η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη. Είναι οι ατελείωτες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, η παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η επιδείνωση των σχέσεων με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό, η φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης… ένας κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές στις ΗΠΑ παρομοιάζουν τον Ερντογάν με τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι είχε εξομοιώσει απόλυτα το καθεστώς της Τουρκίας με αυτό της Βόρειας Κορέας, την ίδια ώρα που η άποψη του Προέδρου Τραμπ ήταν ότι «ο Ερντογάν είναι σκακιστής παγκοσμίου κλάσεως»!

Την διαπίστωση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ήρθε να επιβεβαιώσει αρχικά ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος φρόντισε να διαμηνύσει στο «παλάτι» ότι αν δεν στείλουν πίσω στη Μόσχα τους πυραύλους S-400, η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συνομιλία με την Άγκυρα. Υπογράμμισε βέβαια σε δηλώσεις του, ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την Τουρκία «προσδεδεμένη στο ΝΑΤΟ», χαρακτηρίζοντάς τη «πολύτιμη σύμμαχο».

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στα… παρακάλια των Τούρκων. Τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μπάιντεν. Ζητούσαν μάλιστα να γίνει το τηλεφώνημα την 25η Μαρτίου, ταυτόχρονα με αυτό προς τον κ. Μητσοτάκη για να δοθεί «μήνυμα ειρήνης».

Μάταια… ο Μπάιντεν δεν δέχτηκε να μιλήσει στον Ερντογάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι ο καιροσκοπισμός που διακρίνει την τουρκική κυβέρνηση και η λογική της τουρκικής ηγεσίας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» πλέον δεν είναι αποδεκτά από την Ουάσινγκτον.

Σε απόλυτη αντιδιαστολή εξελίσσεται η πορεία των σχέσεων της Χώρας μας με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό της στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. Ο Τζο Μπάιντεν, επί 2 μέρες μιλούσε για τη χώρα μας… έστειλε μήνυμα, έκανε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, παρενέβη σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μίλησε με τον πρωθυπουργό (σπάζοντας μάλιστα παράδοση δεκαετιών για ίσες αποστάσεις με την Τουρκία) τον οποίο κάλεσε στην Ουάσινγκτον και διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με επιφανείς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή δεξίωση που δεν έγινε λόγω πανδημίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ο καιροσκοπισμός είναι μία έννοια που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της. Διαχρονικά οι σχέσεις βελτιώνονται και σήμερα οι δύο χώρες συμπεραίνουν ότι οι σχέσεις τους είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες.

Ο λόγος είναι απλός και πλέον φαεινότερος. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς και κουτοπονηριές.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα, ενώ η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κίνας στην Αθήνα έχει θέσει σε συναγερμό την αμερικανική διπλωματία, η οποία φοβάται πως τα κινεζικά πλοκάμια θα επεκταθούν στα Βαλκάνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.