ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Γόρδιος δεσμός! Τα mind games μεταξύ των μνηστήρων και η κλεψύδρα που αδειάζει

Φρεγάτες: Γόρδιος δεσμός! Τα mind games μεταξύ των μνηστήρων και η κλεψύδρα που αδειάζει

Αμφίρροπη κούρσα μεταξύ των υποψηφίων - Πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι στην άκρως δελεαστική πρόταση των Αμερικανών – Μπήκαν δυνατά στη ναυμαχία και οι Βρετανοί - Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Παναγιωτόπουλος - Το κρυφό χαρτί που θα λύσει το γρίφο.

Με το βλέμμα στην κλεψύδρα βρίσκονται οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού για το ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας.

Ο ανταγωνισμός των μνηστήρων κορυφώνεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι ετοιμάζουν αντεπίθεση, προκειμένου να «απαντήσουν» στην αμερικανική πρόταση που φέρεται να είναι πολύ ελκυστική σε πολλά επίπεδα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκέντρωσε τις προτάσεις και πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα υποψήφια πλοία. Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αναφέρει ότι η γαλλική και η αμερικανική πρόταση έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα και αυτό γιατί όλοι οι υποψήφιοι πρότειναν εξαιρετικά πλοία, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό, γεγονός που προκάλεσε ευχάριστο «πονοκέφαλο» στον πολύπειρο Στυλιανό Πετράκη και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Παίζουν… ρέστα οι μνηστήρες - Το παίρνει πάνω του ο Παναγιωτόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ενημερώσει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τα υποψήφια πλοία, έχοντας φυσικά πει στον υπουργό ποια φρεγάτα θα είναι η ιδανική για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού έστειλε την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον, το περίφημο LOR (Letter of Request), ετοιμάζεται να στείλει ανάλογα έγγραφα και στις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, ζητώντας να αποκαλύψουν το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που προτείνουν. Ουσιαστικά, είναι η στιγμή που ξεκινά η διαπραγμάτευση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος θα ζητήσει από τους μνηστήρες να ανοίξουν λεπτομερώς τα χαρτιά τους.

Μετά την πολυεπίπεδη πρόταση των Αμερικανών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι ετοιμάζουν ρελάνς, με στόχο να πάρει η χώρα μας τις πανίσχυρες Belh@rra και το Παρίσι το πακέτο των 5 δισ. ευρώ. Πηγές της λεωφόρου Μεσογείων αναφέρουν ότι οι Γάλλοι, που πέρυσι δεν μείωναν με τίποτα την τιμή των FDI, πλέον είναι διατεθειμένοι να μειώσουν την τιμή μονάδας κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, 20% κάτω από την αρχική τους προσφορά.

Παράλληλα, το Παρίσι έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν είναι αρνητικό στην ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελλάδα, ενώ τονίζει συνεχώς πως οι δυνατότητες των γαλλικών πλοίων είναι ασυναγώνιστες.

fdi.jpg
Πανίσχυρες οι γαλλικές Belh@rra

Ωστόσο, οι Γάλλοι κρατούν ακόμα κλειστά χαρτιά για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολα θα απελευθερώσουν φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα, μιας και αποτελούν την κύρια μονάδα κρούσης του γαλλικού ναυτικού. Οι φρεγάτες LaFayette, θα ήταν σαφώς μία καλή λύση, αλλά αφού πρώτα τοποθετούνταν ο απαραίτητος οπλισμός και εξοπλισμός που ζητά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που θα καθυστερούσε τα πλοία να φτάσουν Ελλάδα. Όσο για τις φρεγάτες Cassard που ακούστηκαν, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Στόλου μας.

Οι Γερμανοί από την άλλη, αν και έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, εξαιτίας της φιλοτουρκικής τους στάσης, έχουν καταθέσει μια πολύ ελκυστική πρόταση. Όπως έχουν αναφέρει, το Βερολίνο προτείνει τις εξαιρετικών δυνατοτήτων MEKO A200, σε διαμόρφωση που επιθυμεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, δίνοντας «δώρο» ουσιαστικά, δύο πανίσχυρα υποβρύχια Type 214, τα οποία μαζί με τα 11 που ήδη έχουμε είναι ικανά να ανατρέψουν πλήρως τα δεδομένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

a200.jpg
Ισχυρή η υποψηφιότητων των γερμανικών Α200

Μάλιστα, οι Γερμανοί φέρονται να έχουν προτείνει για ενδιάμεση λύση όχι μόνο πλοία, αλλά και… υποβρύχια.

Όσον αφορά τους Ολλανδούς, έχουμε επισημάνει πως έχουν μία από τις πιο συμφέρουσες προτάσεις. Οι φρεγάτες SIGMA είναι εξαιρετικές, με το Άμστερνταμ να έχει την πιο δελεαστική τιμή, κορυφαίο εξοπλισμό και για ενδιάμεση λύση δύο ολοκαίνουργια πλοία μέσα σε διάστημα 30 μηνών.

SIGMA.jpg
Εξαιρετικών δυνατοτήτων η φρεγάτα SIGMA και οικονομικά συμφέρουσα η πρόταση των Ολλανδών.

Στην ναυμαχία μπήκαν δυνατά τα τελευταία 24ωρα και οι Βρετανοί, με την εταιρεία Babcock να παρουσιάζει τη δική της πρόταση για τον Ελληνικό Στόλο. Πρόκειται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα navalnews, για την φρεγάτα Arrowhead 140 και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο επιχειρηματικής ανάπτυξης της Babcock, Jonathan Walton, η πρόταση περιλαμβάνει πέρα από τη ναυπήγηση των φρεγατών την αναβάθμιση και των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ από την εταιρεία Thales.

Οι Άγγλοι κάνουν λόγο για ένα πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην Type 31, προσαρμοσμένο όμως στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Οι Άγγλοι, αν και ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφορά τις κυβερνήσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Type 23 είναι το πλοίο που θα μπορούσε να δοθεί στον ελληνικό Στόλο.

Arrowhead.jpg
Η βρετανική Arrowhead 140.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ιταλική πρόταση για τις φρεγάτες FREMM της εταιρείας Fincantieri, ενώ η πρόταση των Ισπανών εκτιμάται ότι είναι η πιο «αδύναμη».

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες για την εξέλιξη του ζητήματος των νέων φρεγατών, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει δράση, επιθυμώντας να κλείσει μια ακόμα σπουδαία συμφωνία, ανάλογη με αυτή των μαχητικών Rafale.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.