ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Μπήκαν στη «ναυμαχία» οι Βρετανοί – Ποια είναι τα Arrowhead 140 που προτείνει το Λονδίνο

Φρεγάτες: Μπήκαν στη «ναυμαχία» οι Βρετανοί – Ποια είναι τα Arrowhead 140 που προτείνει το Λονδίνο

Σκληρό πόκερ στη λεωφόρο Μεσογείων – Εντείνουν την πίεση οι μνηστήρες – Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Παναγιωτόπουλος -  Έτοιμοι για νέα «δώρα» Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί και ΗΠΑ

Στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου παρέδωσε το βράδυ της Τετάρτης (31/03) η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, την πρόταση του Λονδίνου για την απόκτηση από τη χώρα μας τεσσάρων νέων φρεγατών.

Μία ημέρα πριν ο επικεφαλής του ελληνικού «Πενταγώνου» επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, οι Βρετανοί έσπευσαν στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων και παρέδωσαν απευθείας στα χέρια του Έλληνα υπουργού την πρόταση της αγγλικής κυβέρνησης και της εταιρείας Babcock για τον Ελληνικό Στόλο.

Πρόκειται, για την φρεγάτα Arrowhead 140 και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο επιχειρηματικής ανάπτυξης της Babcock, Jonathan Walton, η πρόταση περιλαμβάνει πέρα από τη ναυπήγηση των φρεγατών την αναβάθμιση και των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ από την εταιρεία Thales.

Αυτό επιβεβαίωσε με tweet λίγο μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και η Βρετανίδα πρεσβευτής, Kate Smith, σημειώνοντας πως η πρόταση περιλαμβάνει τις φρεγάτες νέας γενιάς για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άγγλοι κάνουν λόγο για ένα πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην φρεγάτα Type 31, προσαρμοσμένο όμως στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Οι Άγγλοι, αν και ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφορά τις κυβερνήσεις και πως κάτι τέτοιο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι φρεγάτες Type 23 είναι το πλοίο που θα μπορούσε να δοθεί στον ελληνικό Στόλο.

Στα υπέρ της πρότασης του Λονδίνου είναι και το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία Government to Government, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον εκτός ΕΕ και η σχετική νομοθεσία το επιτρέπει. Το τονίζουμε συχνά αυτό καθώς, μια συμφωνία G to G θα ολοκληρωθεί άμεσα και η χώρα μας θα αποφύγει τον χρονοβόρο και αμφιβόλου αποτελέσματος διεθνή διαγωνισμό.

Ποιες οι δυνατότητες των Arrowhead 140

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (multimission), στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Arrowhead 140 έχει μέγιστο μήκος 138,7 μέτρα και εκτόπισμα 5.700 τόνων. Επανδρώνεται από τουλάχιστον 100 άτομα με δυνατότητες μέχρι 160.
H συγκεκριμένη φρεγάτα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 27 - 28 κόμβων, ενώ εξασφαλίζει μεγάλες επιδόσεις αυτονομίας και ανέσεων σε αποστολές μακράς διαρκείας.

Επίσης, τα νέα πλοία είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουν αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες. H Arrowhead 140 μπορεί να φέρει 4 Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως VLS 41 με σύνολο 32 κελιών βλημάτων επιφανείας – αέρος.

Χαρακτηρίζεται ως φρεγάτα πολλαπλού ρόλου αφού έχει πλήρεις ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Επίσης έχει κατάλληλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ηλεκτροπτικά συστήματα και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Κορυφώνεται η ναυμαχία

Όπως έχουμε αναφέρει, οι Γάλλοι τα τελευταία 24ωρα εντείνουν την πίεση προς την Αθήνα, διαμηνύοντας πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα τις πανίσχυρες Belh@rra.

Πηγές της λεωφόρου Μεσογείων αναφέρουν ότι οι Γάλλοι, που πέρυσι δεν μείωναν με τίποτα την τιμή των FDI, πλέον είναι διατεθειμένοι να μειώσουν την τιμή μονάδας κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, 20% κάτω από την αρχική τους προσφορά.

Παράλληλα, το Παρίσι έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν είναι αρνητικό στην ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελλάδα, ενώ τονίζει πως υπάρχει δυνατότητα τα πλοία να ναυπηγηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι Γάλλοι κρατούν ακόμα κλειστά χαρτιά για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολα θα απελευθερώσουν φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα, μιας και αποτελούν την κύρια μονάδα κρούσης του γαλλικού ναυτικού.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ιταλική πρόταση για τις φρεγάτες FREMM της εταιρείας Fincantieri.

Οι Γερμανοί από την άλλη, προτείνουν τις εξαιρετικών δυνατοτήτων MEKO A200, σε διαμόρφωση που επιθυμεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, δίνοντας «δώρο» ουσιαστικά, δύο πανίσχυρα υποβρύχια Type 214. Μάλιστα, οι Γερμανοί φέρονται να έχουν προτείνει για ενδιάμεση λύση όχι μόνο πλοία, αλλά και… υποβρύχια.

Όσον αφορά τους Ολλανδούς, έχουμε επισημάνει πως έχουν μία από τις πιο συμφέρουσες προτάσεις. Οι φρεγάτες SIGMA είναι εξαιρετικές, με το Άμστερνταμ να έχει την πιο δελεαστική τιμή, κορυφαίο εξοπλισμό και για ενδιάμεση λύση δύο ολοκαίνουργια πλοία μέσα σε διάστημα 30 μηνών.

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες για την εξέλιξη του ζητήματος των νέων φρεγατών, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση, αφού έχει ήδη λάβει υπόψιν του την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.