ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν πυρπολεί εκ νέου το κλίμα - Τα παζάρια και ο νέος κύκλος προκλήσεων

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν πυρπολεί εκ νέου το κλίμα - Τα παζάρια και ο νέος κύκλος προκλήσεων

«Ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα των Ευρωπαίων, το μεταναστευτικό και το παζαρεύει»

Μετά από μια σύντομη περίοδο... σιγής, λόγω και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες η Τουρκία φαίνεται ότι επανέρχεται στις προκλητικές ενέργειες, συνοδευόμενες μάλιστα, από ακόμα πιο επιθετική ρητορική.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας η οποία είναι φανερό ότι θέλει να πυρπολήσει και πάλι τον διάλογο, λίγο πριν μάλιστα από την προγραμματισμένη επίσκεψη Δένδια για τη συνάντηση με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή έχει «αστερίσκο» από την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες φαίνεται ότι εξανεμίζονται μετά το σκηνικό έντασης που στήνει ο Ερντογάν στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και τις δηλώσεις περί νέας εξόρμησης του «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σχολιάζει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, «ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα των Ευρωπαίων, το μεταναστευτικό και το παζαρεύει. Ενόψει αυτού του ιδιότυπου παζαριού για το μεταναστευτικό, δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία σπρώχνει όλο το τελευταίο διάστημα τις υποτιθέμενες πληροφορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό για να ενοχοποιήσει τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα και την αποστολή της FRONTEX, ώστε να διαπραγματευθεί εκ τους ασφαλούς, εκβιάζοντας την Ευρώπη. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα είναι μια απάντηση και στην Άγκυρα αλλά και σε εκείνους τους Ευρωπαίους που και δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος του μεταναστευτικού και σπεύδουν να υιοθετήσουν την προπαγάνδα της Άγκυρας».

Ο κ. Μελέτης επισημαίνει τις τουρκικές προκλήσεις (παραβιάσεις, υπερπτήσεις, σκληρή ρητορική για την Κύπρο και την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για επιστροφή των ερευνητικών στην Ανατολική Μεσόγειο) αλλά και τα δυο κρίσιμα ραντεβού μέσα στον Απρίλιο: την εκτός απροόπτου επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και την Πενταμερή για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η διαδικασία των διερευνητικών.

Σημειώνει ότι «έχουμε ένα διάλειμμα με την Τουρκία», αλλά «δεν έχει λήξει το παιχνίδι», τονίζοντας:

«Προσπαθεί να συγκρατηθεί η Άγκυρα καθώς ο κ. Ερντογάν περιμένει ακόμη στο ακουστικό του για να πάρει από πρώτο χέρι γεύση για τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου.

Τα ανησυχητικά μηνύματα για την Άγκυρα έρχονται και από αλλού. Το υποτελές καθεστώς του Σάρατζ στην Λιβύη δεν υπάρχει και πλέον παίζουν δυνατά και άλλοι παίκτες στην Λιβύη, ενώ ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ άνοιξε την συζήτηση για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, που θα επιφέρει – όπως είπε – τεράστιο όφελος, όχι μόνο οικονομικό αλλά και στον τομέα της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Μια είδηση που θα πρέπει να κρατήσει πολλούς ξάγρυπνους σήμερα στην Άγκυρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.080 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 72 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 753 οι διασωληνωμένοι