ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Στη «ναυμαχία» της Μεσογείων και οι Ισπανοί – Ποιες είναι οι F-110 που προτείνουν

Φρεγάτες: Στη «ναυμαχία» της Μεσογείων και οι Ισπανοί – Ποιες είναι οι F-110 που προτείνουν

Ελκυστική η πρόταση της Μαδρίτης για ένα εξαιρετικών δυνατοτήτων πλοίο – Μπαράζ επαφών Παναγιωτόπουλου με τους ομολόγους του για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης και τις τιμές - Εν αναμονή των Ιταλών και… κλείσαμε!

Μήνας καταιγιστικών εξελίξεων στο ζήτημα απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο Απρίλιος, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με όλες τις υποψήφιες χώρες.

Το βράδυ της Πέμπτης (08.04.21) έφτασε στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και η πρόταση των Ισπανών της εταιρείας Navantia. Ο πρέσβης της της Ισπανίας στην Ελλάδα Enrique Viguera παρέδωσε στον κ. Παναγιωτόπουλο μακέτα της φρεγάτας F-110 και μαζί το φάκελο με την ισπανική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Στόλου.

Η παρουσία στο υπουργείο Άμυνας, όχι μόνο της εταιρείας Navantia, αλλά και του Ισπανού πρέσβη, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Μαδρίτης να μπει δυνατά στη «ναυμαχία», γεγονός που παραπέμπει και σε πρόθεση για δελεαστική πρόταση αναφορικά με το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισπανοί εμφανίζονται θετικοί στην κατασκευή των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ δέχονται προφανώς να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Αναφορικά με την ενδιάμεση λύση, οι Ισπανοί φέρονται να έχουν βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατασκευής νέων πλοίων, αντί να πάρει η χώρα μας μεταχειρισμένα από τον ισπανικό στόλο. Αυτά φέρονται να είναι οι φρεγάτες Α3000.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση έχουν κάνει και οι Ολλανδοί, που έχουν προτείνει τις φρεγάτες SIGMA και για ενδιάμεση λύση εμφανίζονται διατεθειμένοι να κατασκευάσουν δύο ολοκαίνουργια πλοία και μάλιστα σε μόλις 30 μήνες.

Οι δυνατότητες της F-110

Μπορεί οι Ισπανοί να έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τους Τούρκους, κατασκευάζοντας τον νέο τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolou και στις Συνόδους Κορυφής να κάνουν τα... στραβά μάτια στις δράσεις του Ερντογάν, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν πολύ ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Η φρεγάτα F-110 θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο πλοίο πολλαπλού ρόλου. Είναι μεγάλου εκτοπίσματος που αγγίζει τους 6.000 τόνους και παραπέμπει αρκετά σε αντιτορπιλικό. Οι δυνατότητές του είναι εξαιρετικές, με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής, ενώ τη διαφορά κάνει το πανίσχυρο ραντάρ του.

Η «έξυπνη φρεγάτα» F110, που βρίσκεται υπό κατασκευή από τη Navantia για το ισπανικό ναυτικό, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες σε όλους τους τομείς, ενώ δεν έχει υψηλές απαιτήσεις επάνδρωσης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει και τις έξυπνες υπηρεσίες συντήρησης στο πλοίο.

Το πλοίο, όπως αναφέρει το navaldefence.gr ενσωματώνει αισθητήρες και όπλα που λειτουργούν πάνω και κάτω από την επιφάνεια για να φέρει σε πέρας ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να διασυνδέεται με το οργανικό ελικόπτερο και να διαχειρίζεται τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μέσω Combat Management System, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τη Navantia με την εμπειρία του AEGIS. Αυτό σημαίνει πως οι αισθητήρες και τα όπλα είναι διασυνδεδεμένοι στο International AEGIS Fire Control Loop, δηλαδή μπορούν να διασυνδεθούν με οποιοδήποτε πλοίο που έχει ΚΠΜ AEGIS.

Έχουμε τονίσει πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει ως προϋπόθεση το πλοίο να διαθέτει χαμηλό ίχνος, έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολη η ανίχνευσή του. Η F-110 έχει ελάχιστη υπογραφή ραντάρ, γεγονός που το καθιστά πλοίο stealth.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η αντιαεροπορική ικανότητα υποστηρίζεται από το κορυφαίο ραντάρ AN/SPY-7(V)2, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την αμερικανική Lockheed Martin σε συνεργασία με την ισπανική Indra. Αυτό το ραντάρ, εκτός από την επιτήρηση, την ανίχνευση και την παρακολούθηση των εναέριων και επιφανειακών στόχων, μπορεί και «φωτίζει» τους στόχους και παρέχει ενδιάμεση καθοδήγηση των πυραύλων κατά την πτήση. Κάθε φρεγάτα διαθέτει σύστημα εκτόξευσης 16 Cell Strike Length MK-41, για την εξαπόλυση πυραύλων SM2 και ESSM Block 2.

Ιταλοί και… κλείσαμε

Πλέον η Αθήνα έχει στα χέρια της τις προσφορές όλων των μνηστήρων, πλην των Ιταλών, οι οποίοι έχουν ζητήσει μια μικρή πίστωση χρόνου.

Η εταιρεία Fincantieri αναμένεται να προτείνει τη φρεγάτα FREMM, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Ο έμπειρος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει αξιολογήσει πλήρως τα πλοία και έχει κάνει την προτεραιοποίηση αναλόγως με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Πλέον, δράση έχει αναλάβει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία ζητώντας να καταθέσουν την πρόταση για ενδιάμεση λύση και τις καλύτερες δυνατές τιμές για τις 4 φρεγάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο 10ήμερο οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, με την τελική απόφαση της κυβέρνησης να αναμένεται πιθανότατα μέχρι τις 10 Μαΐου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι αλλάζει από το Σάββατο