ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Στη Βουλή η λίστα Παναγιωτόπουλου - Τι παίρνουν Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατός Ξηράς

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σήμερα στη Βουλή η λίστα με τα εξοπλιστικά προγράμματα από τον ΥΕΘΑ
InTime

Ταχύτατες και μεθοδικές κινήσεις από τον υπουργό Άμυνας – Ποια προγράμματα φτάνουν σήμερα στην επιτροπή Εξοπλιστικών του Κοινοβουλίου – Εβδομάδα εξελίξεων και για τις νέες φρεγάτες.

Στον πυρετό των εξοπλιστικών κινείται το ελληνικό «Πεντάγωνο», με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις στην ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορεί τα στελέχη να έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, ωστόσο οι «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Οι επαφές για νέα οπλικά συστήματα και Μέσα είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να προχωρά στις διαπραγματεύσεις και στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες περνά το κατώφλι της Βουλής μια σειρά από προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα (11/04), υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για μια σειρά προγραμμάτων.

Μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα προμήθειας των αμερικανικών ελικοπτέρων MH-60R (Romeo), ύψους 215 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και ισχυρή αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους. Συνολικά θα αποκτηθούν επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Επίσης, σήμερα θα παρουσιαστεί και το εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα συντήρησης των F-16 Block 30, ενώ θα παρουσιαστεί και το αντιαεροπορικό σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 30». Επίσης, στην επιτροπή θα γίνει λόγος και για το πρόγραμμα υποστήριξης των οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς, μέσω του νατοϊκού NSPA.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι οδηγείται σε απεμπλοκή και η υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την παραλαβή των έξι τελευταίων, αλλά και την υποστήριξη των υπολοίπων που βρίσκονται στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθούν και οι νομοτεχνικές διεργασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η υπόθεση της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, από την ισραηλινή ELBIT.

Όσον αφορά το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, όπως τονίσαμε την Παρασκευή, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα είναι εβδομάδα εξελίξεων, με τους «μνηστήρες» να παίζουν… ρέστα για να πάρουν το πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ. Οι Ισπανοί ήταν οι τελευταίοι που παρέδωσαν πρόταση στον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ αναμένεται και η πρόταση των Ιταλών για τις φρεγάτες FREMM. Εκτός από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί ετοιμάζονται να ανοίξουν για τελευταία φορά τα χαρτιά τους, κυρίως όσον αφορά την ενδιάμεση λύση. Η τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τις νέες φρεγάτες αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.