ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικές κατηγορίες προς την Ελλάδα για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex»

Μετανάστες
AP

Κατηγορίες προς την Ελλάδα για push-backs και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπολύουν τουρκικές πηγές ασφαλείας μέσω δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής Daily Sabah.  

«Εν μέσω αυξανόμενων αναφορών παραβιάσεων δικαιωμάτων και pushbacks σε αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και τη Frontex στο Αιγαίο, πηγές ασφαλείας δηλώνουν πως η κύρια ευθύνη είναι στα χέρια των Αθηνών» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, που έρχεται στον απόηχο νέων κατηγοριών προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό από την τουρκική κυβέρνηση και αναφορές για επεισόδια μεταξύ τουρκικών σκαφών και σκαφών της Frontex.

Όπως ισχυρίζονται οι εν λόγω πηγές, η Ελλάδα είναι «υπεύθυνη για τις παραβιάσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex» και «αναφορές και νέα για pushbacks και βίαιες ενέργειες προς αιτούντες άσυλο σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση».

«Η αρχή της διοίκησης των επεμβάσεων στης Frontex ανήκει στη χώρα που τη φιλοξενεί» είπαν οι εν λόγω πηγές στη Daily Sabah. «Αυτό σημαίνει πως όλα τα οχήματα, περιλαμβανομένων πλοίων, σκαφών και αεροσκαφών στη δομή της Frontex, δεσμεύονται από τις εντολές των ελληνικών αρχών, καθώς τα σκληρά pushbacks (επαναπροωθήσεις) έχουν μετατραπεί σε θεσμική κουλτούρα».

Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές θέσεις υπέρ των επεμβάσεων της Frontex υπονομεύονται από αναφορές παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίαιων αποπομπών από στρατόπεδα, ενώ κατηγορούν τις πολιτικές του ευρωπαϊκού οργανισμού ως «γεμάτες υποκρισία».

«Οι αιτούντες άσυλο, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται, είναι αντιμέτωποι με αβέβαιους, επαχθείς και ανεπαρκείς μηχανισμούς. Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει σε βίαιες ενέργειες, pushbacks και παραμένει απλός παρατηρητής σε αυτές τις δραστηριότητες, δεν θέτει προ των ευθυνών της τη Frontex, κάτι που σημαίνει ότι οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν» προσθέτουν οι εν λόγω πηγές.

Το δημοσίευμα λέει πως «στη θάλασσα ή στα χερσαία σύνορα...οι επιχειρήσεις της Frontex ελέγχονται από τη χώρα στην επικράτεια της οποίας γίνονται. Στο Αιγαίο, όπου έχουν αναφερθεί πολλά pushbacks, αυτό σημαίνει το ελληνικό λιμενικό σώμα/ ακτοφυλακή. Εκεί οι γραμμές ευθύνες θολώνουν. Οι επαναπροωθήσεις εμποδίζουν τους αιτούντες άσυλο να ζητήσουν καθεστώς προστασίας, και αν ασκούνται χωρίς διακρίσεις, μπορούν να αποτελέσουν παραβίαση βασικών νόμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ και της Συνθήκης της Γενεύης».

Η επίθεση κατά της Frontex συνεχίζεται στο δημοσίευμα, ενώ υποστηρίζεται πως υπάρχουν εκκλήσεις από ευρωβουλευτές για παραίτηση του επικεφαλής της, Φαμπρίς Λεζερί. Παράλληλα, υποστηρίζεται πως η Τουρκία παρέχει «αποδείξεις και αναφορές» για παραβιάσεις από πλευράς της Ελλάδας, με σπρέι πιπεριού, μπατόν, σκυλιά και «ακόμη και σφαίρες»- ενώ εξαίρονται τα «κατορθώματα» της τουρκικής ακτοφυλακής, που, όπως υποστηρίζεται, διασώζει ανθρώπους στο Αιγαίο μετά από «παράνομα pushbacks από τις ελληνικές δυνάμεις». Επίσης, γίνεται αναφορά σε όσα συμβαίνουν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, όπου σημειώθηκε πρόσφατα ναυάγιο σκάφους με 130 μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει και εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας το ως ασύμμετρη απειλή σε βάρος της Ελλάδας και μέσον άσκησης πίεσης προς την ΕΕ- με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τα επεισόδια του 2020, όπου η Άγκυρα «άνοιξε τις πύλες», παρακινώντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος. Ακόμη, επανειλημμένα έχουν αναφερθεί επεισόδια και προκλήσεις από τουρκικές δυνάμεις προς Έλληνες και Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, περιλαμβανομένων περιστατικών με πυροβολισμούς.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη και στη βόρεια Συρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο