ΕΘΝΙΚΑ

Κ. Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Κ. Παπούλιας: Δύστροπος γείτονας η Τουρκία

Επικρίσεις κατά της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο» τόνισε ο κ. Παπούλιας, που εκτίμησε ότι οι προοπτικές προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι ορατές.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου Νίκο Φαλά και άλλους Κυπρίους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν έντονα επικριτικός κατά του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Εγκεμέν Μπαγίς, που απείλησε ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα.

Μάλιστα, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι παρά την προκλητική στάση, η Τουρκία «θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ» και διερωτήθηκε αν καταλαβαίνουν ότι με τις πράξεις τους και τα λόγια τους ότι μπορούν να έχουν τη στήριξη της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία», καθώς όπως ανέφερε «εκτιμά ότι τα συμφέροντά της δεν πρέπει να διακινδυνεύουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την οποία αγωνίζεται ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αλλάζουν τα στρατηγικά δεδομένα

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο «αλλάζουν τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής», ενώ η Κύπρος «θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Και νομίζω ότι μόνον αυτό καταλαβαίνουν».

Με αυτόν τον τρόπο, εκτίμησε, η Ευρώπη θα ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο για το δίκαιο αγώνα των Κυπρίων.

«Η Τουρκία ανησυχεί για τις σχέσεις με Ισραήλ»

Πάντως, ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι η ανοχή των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας οφείλεται στην πεποίθησή τους ότι η γειτονική χώρα «μπορεί να είναι για την Ευρώπη μία βάση σταθερή για να επανέλθει όλη εκείνη η περιοχή σε μια κατάσταση ειρήνης».

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, πουλώντας το μέγεθός της και τη στρατιωτική της δύναμη.

Ένα σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Παπούλιας είναι η βελτίωση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να μην στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά αποτελούν παράγοντα «σφοδρής ανησυχίας» της τουρκικής πλευράς. «Αν κάποιον παίρνει σοβαρά η Τουρκία είναι το Ισραήλ, όχι μονάχα για τη στρατιωτική του ισχύ, αλλά και τη δύναμη στήριξης που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία των ισραϊλοκυπριακών σχέσεων.