ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ πραγματοποιεί εθνοκάθαρση - Βλέψεις για μνημόνιο με την Παλαιστίνη

Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ πραγματοποιεί εθνοκάθαρση - Βλέψεις για μνημόνιο με την Παλαιστίνη

Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την νέα κρίση στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου

Τις ξεκάθαρες βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή, παρουσιάζει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Yeni Safak, με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη».

Στον μεν λόγω χάρτη παρουσιάζεται η Ανατολική Μεσόγειος και η σύνδεση της Τουρκίας με την Παλαιστίνη, με ένα μνημόνιο αντίστοιχο με αυτό που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Μάλιστα ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη. Η εφημερίδα μάλιστα σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας για την ΑΟΖ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την νέα κρίση στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε το ίδιο είχε πράξει τόσο με την κρίση στη Λιβύη όσο και με την Συρία, όπου και στις δυο περιπτώσεις ενεπλάκη ακόμα και στρατιωτικά, ενώ οι κακές παραδοσιακά -εδώ και χρόνια- σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και οι βλέψεις Ερντογάν να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου φαίνεται ότι είναι ισχυρά κίνητρα για να ρίξει η Άγκυρα και άλλο «λάδι στη φωτιά».

Αυτές ακριβώς τις βλέψεις μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος χαρακτήρισε τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, ως εθνοκάθαρση του Ισραήλ, ενώ δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο.

«Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωσης συνέχεια: Τι ανοίγει σήμερα, ποιες δραστηριότητες παίρνουν το πράσινο φως της επανεκκίνησης