ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Μπήκε το εθνόσημο! Στα… γαλανόλευκα το πρώτο μαχητικό μας – Νέα «φουρνιά» πιλότων στη Γαλλία

Το πρώτο Rafale με τη γαλανόλευκη στα φτερά

Στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες του νέου ελληνικού μαχητικού – Αντίστροφη μέτρηση για να έρθουν Ελλάδα – Εντατική εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών

Το πρωί της Κυριακής, 23 Μαΐου, ενώ διάβαζα για μια ακόμη φορά ένα αφιέρωμα για την «μαύρη» επέτειο της δολοφονίας του ήρωα Σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη, πριν από 15 χρόνια, ήρθε στο κινητό μου μήνυμα από έναν συνάδελφο.

Το μήνυμα έγραφε «καλορίζικο… το πρώτο» και συνοδεύονταν από μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ήταν οι εικόνες του πρώτου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale βαμμένου στα… γαλανόλευκα, να πετά στον γαλλικό ουρανό. Η συγκίνηση και ο θυμός για τον αδικοχαμένο Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη έδωσαν τη θέση τους στον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση για το νέο υπερόπλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τις φωτογραφίες του διθέσιου ελληνικού Rafale με το εθνόσημο στα φτερά και την ουρά τράβηξε ο Γάλλος φωτογράφος Andre Gonzales και είναι το πρώτο από τα 12 μεταχειρισμένα και τα συνολικά 18 μαχητικά με τα οποία θα ενισχυθεί η HAF.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Από τα μέσα Μαρτίου σας είχαμε ενημερώσει ότι το πρώτο από τα Rafale της Armée de l’Air που πρόκειται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία είναι ουσιαστικά τεχνικά έτοιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη επιλεχθεί και εισαχθεί για τις σχετικές εργασίες στην Βase Αerienne 113 στo Saint-Dizier από τις 10 Νοεμβρίου και ήταν σχεδόν έτοιμο προτού καν υπογράψει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του στις 25 Ιανουαρίου τη σχετική συμφωνία στην Αθήνα.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και το δεύτερο μεταχειρισμένο ελληνικό Rafale, με στόχο στις αρχές Ιουλίου να ταξιδέψουν μαζί για την Ελλάδα και την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, υλοποιώντας έτσι μια σπουδαία συμφωνία για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στην περιοχή.

Όταν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου «έσκαγε» η είδηση για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να βάλει στο οπλοστάσιό της τα 4.5 γενιάς αεροσκάφη, κανείς δεν πίστευε πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χρόνος - ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε μια συμφωνία που δίνει εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία και αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να φύγει για τη Γαλλία και η δεύτερη «φουρνιά» Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα εκπαιδευτούν πάνω στα Rafale. Οι πρώτοι 4 Έλληνες χειριστές Rafale βρίσκονται εδώ και περίπου 4 μήνες στη Γαλλία και πραγματοποιούν εντατικά μαθήματα πάνω στο γαλλικό υπερόπλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πετούν μόνοι πλέον στο κοκ πιτ του Rafale και μπαίνουν στην τελική ευθεία της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες πιλότοι που λαμβάνουν τώρα την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία, θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρατική αεροπειρατεία: Τα ερωτήματα για την παρουσία ξένων πρακτόρων στην Αθήνα