ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Μήνυμα στον Ερντογάν από την... έρημο! Φτερό με φτερό Έλληνες και Σαουδάραβες

Έλληνας πιλότος σε F-16 Block 52+ στη Βάση King Fasal της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Falcon Eye II».

Ενισχύονται συνεχώς οι σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο - Στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας τέσσερα ελληνικά μαχητικά - Δεκτός με τιμές ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που επισφραγίζει μια σπουδαία και κρίσιμη αμυντική συνεργασία. 

Την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία αδυνατεί να στείλει αεροσκάφη ακόμα και σε μικρής κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ και οι πιλότοι της κάνουν με… τρόμο τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τα ελληνικά «φτερά» όχι απλά «θωρακίζουν» το FIR Αθηνών, αλλά συμμετέχουν και εντυπωσιάζουν σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, τόσο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, όσο και χωρών εκτός αυτής.

Η φήμη άλλωστε των Ελλήνων Ικάρων δεν περιορίζεται μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να επιθυμούν συνεκπαιδεύσεις με τους καλύτερους χειριστές στην εναέρια μάχη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έχουν δείξει τον τελευταίο χρόνο αραβικές χώρες, με τις στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας να έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Οι Εμιρατιανοί έστειλαν δύο φορές δυνάμεις στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση. Στη Σούδα, τα F-16 block 60 των ΗΑΕ πέταξαν επί ένα σχεδόν μήνα φτερό με φτερό με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» πιλότους των ελληνικών μαχητικών, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ συμμετείχαν στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10».

Τον Μάρτιο, μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας με τα πληρώματά τους και τους τεχνικούς υποστήριξης έφτασαν στο νησί της Κρήτης στο πλαίσιο της κοινής άσκηση το "Μάτι του Γερακιού 1” στη Μεσόγειο. H ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε εντυπωσιασμένη με τις ικανότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον τρόπο σκέψης, αντίδρασης και χειρισμού των αεροσκαφών από τους Έλληνες πιλότους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε πολλά να μάθουμε από την HAF». Μάλιστα, η στρατιωτική ηγεσία της αραβικής χώρας δήλωσε πως θέλει να ανταποδώσει άμεσα την ελληνική φιλοξενία, ζητώντας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αεροπορική άσκηση «Falcon Eye II».

Για πρώτη φορά ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα του Περσικού κόλπου. Οι «Άσσοι» της 341 Μοίρας «Βέλος» της Νέας Αγχιάλου ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκαν την Αεροπορική Βάση King Fasal, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη μιας απαιτητικής άσκησης στην καρδιά της ερήμου, ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το γαλάζιο του Αιγαίου στο οποίο έχουν συνηθίσει να πετούν οι Έλληνες Ίκαροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση συμμετέχουν και συνεκπαιδεύονται μαζί με τα 4 ελληνικά F-16 Block52+, μαχητικά F-15 της Royal Saudi Air Force, Eurofighter και Tornado.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ:

Παράλληλα, η ταυτόχρονη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ουσιαστικά σηματοδοτεί τη νέα εποχή στις στρατιωτικές σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ και επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την άριστη σχέση των δύο χωρών, η οποία έχει δομηθεί κι αναπτυχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία που έχει στόχο να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειώσουμε πως, στη Σαουδική Αραβία υπήρξε ενθουσιασμός για την παρουσία του Έλληνα αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές από τους στρατιωτικούς ηγέτες της οικοδέσποινας χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε χαιρετισμό στην Ελληνική Αποστολή, στα μέλη της οποίας επισήμανε μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας τους στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, την αξία της σειράς των ασκήσεων “FALCON EYE” ως προς την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την απαίτηση εκτέλεσης προωθημένων σεναρίων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το εκπαιδευτικό όφελος και να επαυξηθεί η μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τέλος τους προέτρεψε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχή εκτέλεση της άσκησης και τους ευχήθηκε καλές πτήσεις και ασφαλείς προσγειώσεις.

Με συνεχή προβολή ισχύος η Πολεμική μας Αεροπορία στέλνει σαφές μήνυμα στη Άγκυρα, ενώ και οι σύμμαχοί μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας έναντι του αφερέγγυου τουρκικού καθεστώτος. Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση. Απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, η Ελλάδα αντιπαραθέτει την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ψευτογιατρός: «Καταπέλτης» η πρόταση της εισαγγελέως - Φρίκη από τις νέες αποκαλύψεις