ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Αυτοί είναι οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του – Γιατί τους τρέμουν οι Τούρκοι

Πολεμικό Ναυτικό: Αυτοί είναι οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του – Γιατί τους τρέμουν οι Τούρκοι

Ταχύτητα, απόκρυψη, στοχοποίηση - Έτσι δρουν οι πυραυλάκατοι του Στόλου μας - Πώς καταφέρνουν και κρύβονται ακόμα και σε βραχονησίδες – Χτυπούν τον αντίπαλο εκεί που δεν το περιμένει.

Οι πυραυλάκατοι κλάσης Ρουσσέν ή Super Vita, θεωρούνται από τα πλέον ολοκληρωμένα, και σίγουρα προηγμένα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Πώς να μην είναι άλλωστε, αφού είναι οι πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας που έχει ο Στόλος μας, ενώ σχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν από το ίδιο το Πολεμικό Νσυτικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πρόκειται για πλοία μικρά σε μέγεθος, που λόγω των αντιπλοϊκών πυραύλων που μεταφέρουν μπορούν να βυθίσουν πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Από τις πρώτες τορπιλακάτους το 1966 ως σήμερα το ρητό παραμένει το ίδιο: πρωτοπορία, ταχύτητα, ισχύ πυρός. Οι τρεις αυτές έννοιες έχουν εμποτιστεί στο μυαλό και το πνεύμα των πληρωμάτων, που γνωρίζουν πως στον ναυτικό πόλεμο η έγκαιρη διασπορά των μονάδων κρούσης, ώστε αφενός να λάβουν θέσεις απόκρυψης καλύπτοντας συγκεκριμένους θαλάσσιους τομείς και αφετέρου να στοχοποίησουν εγκαίρως τις εχθρικές μονάδες δίχως οι τελευταίες να καταφέρουν τις εντοπίσουν, είναι το άλφα και το ωμέγα.

Η κύρια τακτική όμως που ακολουθούν τα πυραυλάκατοι είναι η γρήγορη ανάπτυξη και η απόκρυψη στα πλέον ανορθόδοξα μέρη… πίσω από βραχονησίδες, μέσα σε κολπίσκους σε όλο το Αιγαίο, το οποίο τα πληρώματα γνωρίζουν σαν… την παλάμη του χεριού τους. Άλλωστε το Αρχιπέλαγος διαθέτει πάρα πολλά σημεία απόκρυψης σε εξαιρετικά απόκρυμνα σημεία, δύσκολα να εντοπιστούν και να προσβληθούν, σε κάθε νησίδα ή βραχονησίδα.

Κατά τη διάρκεια μιας «ναυμαχίας», οι πυραυλάκατοι λειτουργούν συνήθως αυτόνομα και ανεξάρτητα, ειδικά από την στιγμή που θα αγκιστρωθούν πίσω από μια βραχώδη ακτή και θα περιμένουν το θήραμα τους. Τορπίλες και πυροβόλα αποτελούν θανάσιμους κινδύνους για τα εχθρικά πλοία. Με άλλα λόγια, λειτουργούν όπως ένας ελεύθερος σκοπευτής, είναι δηλαδή καλά κρυμμένα και χτυπούν τον εχθρό τους από τόπο και χρόνο που δεν το περιμένει.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές ημέρες, φωτογραφίες από τη δράση των πυραυλακάτων του Στόλου μας. Η απόκρυψη και η στοχοποίηση του εχθρού είναι εμφανής:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.