ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Οι προκλήσεις στην Θράκη, η αγκαλιά με τον Δένδια και τα τετ-α-τετ στην Αθήνα

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Οι προκλήσεις στην Θράκη, η αγκαλιά με τον Δένδια και τα τετ-α-τετ στην Αθήνα
INTIME NEWS

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Πριν την έλευσή του στην Αθήνα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ., Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πεντάωρη επίσκεψή του στη Θράκη, επιδόθηκε σε προκλήσεις, οι οποίες ώθησαν την Αθήνα να εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, με την οποία τον έβαζε στη θέση του.

Ανεπίσημο γεύμα στην Ακρόπολη είχαν το βράδυ της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων περί «τουρκικής μειονότητας» και «τουρκικών γυμνασίων».

Το γεύμα διήρκησε μιάμιση ώρα με την τουρκική αποστολή να δειπνεί σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Δείτε φωτογραφίες από το δείπνο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαμένει στη Μεγάλη Βρετάνια, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Οι αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί μέχρι και σε ταράτσες, ενώ αυστηροί είναι και οι έλεγχοι σε περαστικούς, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ.

Οι προκλήσεις στη Θράκη

Η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη είχε προκλήσεις και συνεχείς αναφορές σε «τουρκική μειονότητα», οι οποίες έφεραν την οργή της Αθήνας.

Αν και το πρωί της Κυριακής, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωνε πως έρχεται στην Ελλάδα με «θετική ατζέντα», λίγο πριν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη ένα tweet του διέψευσε τις προθέσεις του.

Έγραφε πως ήρθε για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις.

Αργότερα συναντήθηκε με ψευτομούφτηδες Κομοτηνής και Ξάνθης όπου επανέλαβε τα περί «τουρκικής μειονότητας» υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη της Τουρκίας.

Στη συνέχεια βρέθηκε στο Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου υπογράμμισε πως ανήκει επίσης στην «τουρκική μειονότητα».

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά όλων των ηλικιών της τουρκικής μειονότητας, να λαμβάνουν εκπαίδευση σε καλύτερες συνθήκες και στην μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συγγενείς μας να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα» επεσήμανε.

Έπειτα πήγε στον τάφο του πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ που θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr από την επίσκεψη στην Κομοτηνή:

Οι συναντήσεις του με Δένδια και τον Τσαβούσογλου

Στις 10.30 το πρωί ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανοίγει το δρόμο για το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Στη συνέχεια στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο υπουργείο εξωτερικών μαζί με τους συνεργάτες τους, τον Γενικό Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και γύρω στις 13:30 αναμένονται οι κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών προς τον Τύπο, χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Δωρεάν από την Δευτέρα για τις ηλικίες 18 έως 30 ετών