ΕΘΝΙΚΑ

Νέο ράπισμα κατά της Τουρκίας για τις θρησκευτικές ελευθερίες από τις ΗΠΑ

Νέο ράπισμα κατά της Τουρκίας για τις θρησκευτικές ελευθερίες από τις ΗΠΑ
InTime

Ομάδα νομοθετών από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με Γερουσιαστές καλούν την USCIRF να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι Γερουσιαστές John Sarbanes (D-Md.) και Gus Bilirakis (R-Fla.), ηγούνται της ομάδας νομοθετών στην οποία συμμετέχουν και οι Dina Titus, Charlie Crist, Chris Pappas, Nicole Malliotakis και Victoria Spartz η οποία και έκανε το κάλεσμα για να δώσει η Τουρκία απαντήσεις για όλα όσα την κατηγορούν στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, που «φούντωσε» τον τελευταίο χρόνο με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και με άλλα ανάλογα γεγονότα υπό τη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει να εμπλέκεται σε χρόνιες, τρομερές, συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ανέφεραν μέλη του συνεδρίου.

Στην αυστηρή επιστολή που συνέταξαν, αναφέρουν πως η Τουρκία απορρίπτει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, παραβιάζει την ελευθερία συνείδησης, πίστης και θρησκείας των Ελλήνων Ορθοδόξων πολιτών της όπως αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον πλανήτη, που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζεται πως «αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Οι σοβαρές παραβάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου μας πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι νομοθέτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Γλυκά Νερά: Τι γράφει η βρετανική Sun για την υπόθεση - Η λίστα των υπόπτων και οι έρευνες