ΕΘΝΙΚΑ

«Φιλικός» ο Ερντογάν: Είμαστε ικανοποιημένοι με την Ελλάδα, θέλουμε ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ-ΕΕ

Ερντογάν
AP

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το momentum που επιτύχαμε πρόσφατα με τη γείτονά μας, Ελλάδα. Επίσης θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο τριήμερο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας.

Όπως μετέδωσε το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως τις προσεχείς ημέρες η χώρα του ανυπομονεί να ενισχύσει τις συνεργασίες της σε όλους τους τομείς, από την Αφρική στη Λατινική Αμερική και από τον Ειρηνικό στην Ασία.

«Πιστεύω πως το Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας θα μετατραπεί σε βάθος χρόνου σε έναν χώρο όπου χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας διπλωματίας» δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η σφαίρα της διπλωματίας έχει επεκταθεί με την παγκοσμιοποίηση και τις πρόσφατες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες, το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε, η επέκταση αυτή παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στην ανθρωπότητα για την αποκλιμάκωση εντάσεων, και προέτρεψε τις χώρες να εμπλακούν περισσότερο στη λεπτή διπλωματία για την ειρηνική επίλυση προβλημάτων- ενώ ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να είναι πιο «συμπεριληπτικό».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον 21ο αιώνα με αυτές τις θεσμικές δομές που μας έχουν επιβληθεί από τη διπολική οπτική της παγκόσμιας τάξης» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στη φύση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας πως «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε».

Ως προς το θέμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν πως θα «οδηγήσουν σε συνεργασία αντί για αντιπαράθεση».

«Θέλουμε η Μεσόγειος να είναι μια περιοχή ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Η πρότασή μας για μια συνδιάσκεψη ανατολικής Μεσογείου που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους είναι ακόμα στο τραπέζι» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει συμβάλει στην ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου, όπως και στη δική της, τερματίζοντας την παρουσία του Daesh/ISIS στη Συρία σε έναν μεγάλο βαθμό».

Ωστόσο υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει λάβει τη στήριξη που αναμένει από τη διεθνή κοινότητα στη μάχη της κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» και στις προσπάθειές της για «διασφάλιση σταθερότητας» στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον κορονοϊό, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα δεν τα κατάφερε και πολύ καλά στη δοκιμασία αυτή, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στην ιστορία». Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία έστειλε ιατρικές προμήθειες σε 158 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμούς, ενώ πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη ενός εγχώριου εμβολίου, που σκοπεύει να μοιραστεί με «όλη την ανθρωπότητα».

Με πληροφορίες από Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος