ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Η «Σάρισα» της Πολεμικής Αεροπορίας! Το υπερόπλο στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ

Rafale: Η «Σάρισα» της Πολεμικής Αεροπορίας! Το υπερόπλο στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ

Η HAF γυρίζει σελίδα και περνά στην εποχή των Rafale - Αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Απόλυτη κυριαρχία των ελληνικών «φτερών», την ώρα που η Τουρκία αδυνατεί να αντιδράσει με τον γερασμένο στόλο των F-16.

Ένα χρόνο πριν, στις 21 Ιουλίου 2020, η Τουρκία δοκίμαζε τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βγάζοντας μαζικά από το ναύσταθμο του Ακσάζ τον τουρκικό στόλο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν η αρχή μιας παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία που διήρκεσε πάνω από 4 μήνες, με την Ελλάδα να μετράει τις δυνάμεις της και να δίνει ηχηρές απαντήσεις στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς, το οποίο νόμιζε πως θα βρει μπροστά του έναν Στρατό ανοργάνωτο και ανέτοιμο.

Τα αλεπάλληλα «χαστούκια» που έφαγαν οι Τούρκοι επί του πεδίου από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στο «παλάτι» ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη για να μπει και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Μπορεί οι Τούρκοι να είναι πανίσχυροι στρατιωτικά και υπεράριθμοι, ωστόσο, κατάλαβαν καλά πως αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η εμπειρία.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θωράκισαν το Αρχιπέλαγος απ’ άκρη σ’ άκρη, με το Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώνει» τα σημεία - «κλειδιά», την Πολεμική Αεροπορία να τρομοκρατεί στον αέρα τους Τούρκους και τους Έλληνες κομάντο να κάνουν «σπίτι» τους τα νησάκια και τις βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους και να προλαβαίνουν οποιαδήποτε ενέργειά τους πριν καν εκδηλωθεί.

Η κρίση ωστόσο με την Τουρκία, ανέδειξε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα, συντήρηση και αναβάθμιση των παλαιών και τονωτικές ενέσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στα γαλανόλευκα τα Rafale, σε χρόνο - ρεκόρ

Η αιχμή το δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική μας Αεροπορία έκανε την... αρχή στην εξοπλιστική ενίσχυση, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ικανοποιεί πάγιες απαιτήσεις για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Η τελετή παράδοσης του πρώτου μαχητικού Rafale με τη γαλανόλευκη στα φτερά, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 στην Αεροπορική Βάση "125 Istres-Le Tubé" στη νότια Γαλλία, προκάλεσε ενθουσιασμό και χαρά στις Ένοπλες Δυνάμεις και δη στην Πολεμική Αεροπορία που καθίσταται πλέον απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο με ένα πανίσχυρο όπλο στη φαρέτρα της, άγνωστο για τους Τούρκους.

Το πρώτο ελληνικό Rafale με τον συριακό αριθμό «401».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Την επιτυχία της συμφωνίας πιστώνεται κατά κύριο λόγο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατάφερε μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χρόνος - ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, να ολοκληρώσει μια συμφωνία που δίνει εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία και αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η συνεργασία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη αποδείχτηκε καθοριστική για προχωρήσει ταχύτατα η απόκτησης της «ριπής ανέμου», των πανίσχυρων Rafale.

«Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας.

Ενθουσιασμός, ικανοποίηση και βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Αθήνας - Παρισιού. Στην φωτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, με εκπροσώπους της Dassault Aviation και της γαλλικής κυβέρνησης.

Με την απόκτηση των Rafale, υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Όσο για το εάν η απόκτηση των Rafale αλλάζει τις ισσορροπίες ισχύος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Θεωρώ ότι ήδη τις έχει αλλάξει. Αλλιώς δεν θα έσπευδαν οι γείτονες να αναζητήσουν τρόπους, αν θέλετε, αποκωδικοποίησης του Rafale. Ακούμε πάρα πολλά στα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα πλέον, από σήμερα, έχει επισήμως στις τάξεις της το Rafale».

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος επιθεωρεί το πρώτο ελληνικό Rafale.

Είναι δεδομένο πως με την προσθήκη των Rafale η Πολεμική μας Αεροπορία γυρίζει σελίδα, γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και βάζει τα θεμέλια για πλήρη αεροπορική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνουμε πως τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο πλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» και δύο πολύ σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως. Το πρωτότυπο αεροσκάφος ολοκλήρωσε τις βασικές τροποποιήσεις στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προχωρά στον πλήρη εκσυγχρονσιμό του μαχητικού, την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η μετατροπή και των υπόλοιπων 83, με την ΕΑΒ να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ ώστε οι τροποποιήσεις να γίνονται παράλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16 BLOCK 52+ ΣΕ VIPER

Θυμίζουμε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο «παιχνίδι» των καλύτερων αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Είναι προφανές πως με Rafale, F-16 Viper, αναβαθμισμένα Mirage 2000-5 και τις «φονικές μηχανές», F-35 στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει απάντηση, μιας και τα αεροσκάφη της είναι παλιά και οι πιλότοι της άπειροι και φοβισμένοι από τις συνεχείς ήττες από τους Έλληνες Ικάρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση- Στο επίκεντρο της προσοχής τα νησιά- Τι θα γίνει με τη Μύκονο