ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50 – Ατσάλινη ασπίδα με Rafale και Viper

Μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
Τα ελληνικά φτερά αποκτούν απόλυτη κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.
INTIME

Πολεμική Αεροπορία: Τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται – Στη Βουλή το πρόγραμμα αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 – Με μεθοδικές κινήσεις ο Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης καθιστά τη HAF απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο.

Χρονιά ορόσημο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021 για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία περνά στη νέα εποχή αποκτώντας τα πανίσχυρα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, ενώ παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό όλου του εναέριου Στόλου.

Ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση μίας Μοίρας Rafale, έχει βάλει στόχο να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των ελληνικών μαχητικών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, με την πρώτη «οχιά» να βρίσκεται στην βάση της Lockheed Martin στις ΗΠΑ και να περνάει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των Αμερικανών, ενώ παράλληλα στην ΕΑΒ έχουν μπει στα υπόστεγα για αναβάθμιση άλλα τρία F-16 Block 52+adv, τα οποία θα εξελιχθούν σε Viper. Επίσης, ο κ. Μπλιούμης κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» για τα αεροσκάφη C-130 και να βρει λύση για την υποστήριξη των C-27.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23 - 25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, και σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές. Η διαδικασία αναβάθμιση των F-16 block 50 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, με τους Έλληνες μηχανικούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 θα διαρκέσει περίπου 6 χρόνια και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί παράλληλα με αυτή των 84 VIPER, δηλαδή το 2027 – 2028. Όσο για το κόστος, αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 32 μαχητικά F-16 Block 30, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον τους. Ωστόσο, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο και φυσικά να αποτελούν τα μαχητικά στα οποία θα εκπαιδεύονται οι Έλληνες Ίκαροι.

Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 52+ και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα. .

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση