ΕΘΝΙΚΑ

«Επιστημονικές» οι έρευνες του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο

«Επιστημονικές» οι έρευνες του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο

Για «ακαδημαϊκούς» λόγους βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε η Άγκυρα, αποκλείοντας κατηγορηματικά ότι πραγματοποιεί έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι ισχύει πλήρως το μορατόριουμ που εισήγαγε η συμφωνία Βέρνης το 1976 για την απαγόρευση κάθε τέτοιας έρευνας, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και δηλώνει ότι υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του Πίρι Ρέις.

«Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

«Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο.

Το Πίρι Ρέις εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, την Τετάρτη, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Πληροφορηθήκαμε από το πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου στην Σμύρνη ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς πραγματοποιεί την περίοδο αυτή επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, που θα συνεχιστούν μέχρι την 29η Μαρτίου 2012. Η έρευνα που υποστηρίζεται, επίσης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Eρευνας (TUBITAK) είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο και είχε ενημερωθεί η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για τις δραστηριότητες αυτές. Πρόκειται για βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες που δεν μπορούν να κανένα τρόπο να συνδεθούν με έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Το Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις έρευνες αυτές, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με σκοπό να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα», συνεχίζει η τουρκική ανακοίνωση.

«Υποστηρίζουμε τη θετική και εποικοδομητική αυτή προσέγγιση», καταλήγει η ανακοίνωση.