ΕΘΝΙΚΑ

«Αυθαίρετες» οι ερμηνείες της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα

«Αυθαίρετες» οι ερμηνείες της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα

Την αναντιστοιχία μεταξύ των ισχυρισμών της Άγκυρας και των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή το θέμα των ερευνών στο Αιγαίο του τουρκικού πλοίου Πίρι Ρέις.

«Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει ισχυρισμούς και θέσεις της Άγκυρας, οι οποίες πόρρω απέχουν των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν, ως γνωστόν, ab initio και ipso facto, ενώ η γνωστοποίηση προς το παράκτιο κράτος, ήτοι την Ελλάδα, θαλασσίων επιστημονικών ερευνών στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών αυτών δικαιωμάτων», προσέθεσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. «Η στάση μας διαχρονικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι συνεπής και δεν επιδέχεται αυθαιρέτων ερμηνειών», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να κινούμεθα εποικοδομητικά για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας».