ΕΘΝΙΚΑ

«Παρμενίων 2021»: Το Newsbomb.gr στον Έβρο για τη μεγαλύτερη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων

«Παρμενίων 2021»
«Παρμενίων 2021»

Εν μέσω προκλήσεων και επιθετικής ρητορικής από το τουρκικό καθεστώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν δυναμική απάντηση μέσω της άσκησης «Παρμενίων 21» - Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία, Στρατός Ξηράς και οι κομάντο της ΔΕΠ δημιουργούν «ατσάλινη ασπίδα» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το Καστελλόριζο - Δείτε την εξέλιξη της άσκησης στο Newsbomb.gr

Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί και πάλι να ταράξει τα νερά του Αιγαίου δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες σε αέρα και θάλασσα, η Ελλάδα φροντίζει να δίνει σαφή και ηχηρά μηνύματα ισχύος και αποτροπής.

Με βασική στρατηγική τη διπλωματική κινητικότητα, την εξοπλιστική ενίσχυση και την μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν μέσω της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2021» τη δική τους δυναμική απάντηση στο τουρκικό καθεστώς, ένα μόλις 24ωρο μετά την υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Το σύνολο σχεδόν του Στόλου, με μονάδες επιφανείας και τα πανίσχυρα υποβρύχια 214 και 209, έχει «κλειδώσει» το Αιγαίο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελλόριζο, ενώ η Πολεμική Αεροπορία, με όλες τις Πολεμικές Μοίρες σε απόλυτη εγρήγορση, εκπαιδεύονται σε όλο το FIR Αθηνών ενώ παράλληλα «ταπεινώνουν» τους Τούρκους που επιχειρούν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σε επαγρύπνηση και οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς σε όλη την Επικράτεια, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Κλάδων να έχουν καταρτήσει πλήθος σεναρίων για την εκπαίδευση και ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας στελεχών και στρατευσίμων.

Το νέο... χουνέρι επίσης του Στρατηγού Φλώρου στην Άγκυρα έχει γίνει Viral στο Διαδίκτυο, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να διαμηνύει μέσω... Facebook στην Τουρκία να μην ψάχνει μανιωσώς από αέρος τα ελληνικά υποβρύχια καθώς, ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ βρίσκεται στο Καστελλόριζο. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος ανέβασε και τις σχετικές εικόνες, με το ελληνικό υποβρύχιο 214 να αναδύεται έξω από το λιμάνι της Μεγίστης.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Στις κατευθύνσεις του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επεισόδια που σχετίζονται με την άμεση επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ταχεία, αποφασιστική και νικηφόρα αντιμετώπιση των αντιπάλων δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα:

  • Συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021.
  • Διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
  • Στις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.
  • Φόρτωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε αρματαγωγό για εκτέλεση απόβασης.
  • Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΚΥΚΛΩΨ - 21» στο λιμένα του χ. Μάκρης Αλεξανδρούπολης, «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΟΥΛΗΣ-21» στο Α/Δ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Αλεξανδρούπολης και «ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ-21» στο ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ αντίστοιχα. Πρόκειται για Ασκήσεις Μερικής Ανάπτυξης Δυνάμεων (LIVEX/CFX), σκοπός των οποίων ήταν η εξάσκηση του προσωπικού, Μόνιμου αλλά και Εθνοφυλάκων στην οργάνωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων εξασφάλισης ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως λιμένες αεροδρόμια αλλά και επιχειρήσεις επιτήρησης τομέων επί πραγματικού εδάφους.
  • ΤΑΜΣ «ΝΕΣΤΟΣ – 21» με τη συμμετοχή δυνάμεων της ΧΧ ΤΘΜ, XXV ΤΘΤ, 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ, 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ στην περ. ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ. Πρόκειται για Άσκηση Σχηματισμών Μέσης Κλίμακας Μερικής Ανάπτυξης Δυνάμεων (LIVEX/CFX), σκοπός της οποίας ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα, στις διαδικασίες διάβασης ευκαιρίας υδάτινου κωλύματος και σε επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων.
  • Παρουσίας υποβρυχίου στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
  • Πυρά από μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού κατά στόχων επιφανείας, συνεργασία μονάδων Πολεμικού Ναυτικού με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (TacticalAirSupportMaritimeOperations– TASMO), ανεφοδιασμός εν πλω (πετρέλευση – μεταφορά πυρομαχικών), καθώς και Άσκηση μη Συναινετικής Νηοψίας (BOARDING).

Το Newsbomb.gr με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο και τον φωτογράφο Σπύρο Μελισσάρη βρίσκονται στον Έβρο και σας μεταφέρουν λεπτό προς όλα όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 21».

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Σενάριο τύπου RENEGADE

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», εξετάσθηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), με σκοπό αφενός την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Αεροσκάφους σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό Α/Φ της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Μετά την απογείωση του και στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των Α/Φ επιφυλακής κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.