ΕΘΝΙΚΑ

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι: Aπειλούν για επεισόδιο με Nautical Geo

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι: Aπειλούν για επεισόδιο με Nautical Geo
Η Άγκυρα είχε εκδώσει βέβαια ANTINAVTEX εντούτοις δεν είχε προβεί σε τόσο σκληρές ανακοινώσεις.

Με την πλεύση του Nautical Geo στην Κύπρο, οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία φαίνεται πως έχουν οξυνθεί δραματικά καθώς το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει κάνει λόγο λίγες μέρες νωρίτερα, για εχθρική στάση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εμμένουν στη ρητορική προκλήσεων, ανεβάζοντας σταθερά τους τόνους, στο περιθώριο της ελληνογαλλικής συμμαχίας οι Τούρκοι.

Η εμφανής κλιμάκωση στις προκλήσεις της γείτονος, γίνονται αντιληπτές αν αντιπαραβάλλει κανείς την αντίδραση της όταν το Nautical Geo είχε πλεύσει στην Κρήτη, πριν να υπογραφεί το σύμφωνο για ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Γαλλία και ανακοινωθεί η απόκτηση των φρεγατών.

Η Άγκυρα είχε εκδώσει βέβαια ANTINAVTEX εντούτοις δεν είχε προβεί σε τόσο σκληρές ανακοινώσεις.

Με την πλεύση του Nautical Geo στην Κύπρο, οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία φαίνεται πως έχουν οξυνθεί δραματικά καθώς το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει κάνει λόγο λίγες μέρες νωρίτερα, για εχθρική στάση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παράλληλα ως αντιτουρκική στρατιωτική συμμαχία, χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμμαχία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς.

Η Τουρκία προειδοποιεί κατ’ ουσίαν για επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υποστηρίζουν πως απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και δηλώνουν πως θα απαντήσουν στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται πιθανό η Άγκυρα να "τεστάρει" με τις ενέργειες της τις ισορροπίες σε διάφορα σημεία της περιοχής ακόμη κι εντός της ελληνικής ΑΟΖ, προκειμένου να διαπιστώσει την δυναμική της συμφωνίας και ειδικότερα την ισχύ των λεγομένων τόσου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσο και του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου που ξεκαθάρισαν πως η Γαλλία θα βρίσκεται πλέον παντού, δημιουργώντας έτσι ένα πλήγμα στο κύρος του συμφώνου αυτού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας καλεί, στην ανακοίνωση του, ουσιαστικά, την Γαλλία να μην υποστηρίζει τις, όπως τις χαρακτηρίζει μονομερείς κι εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στην περιοχή.

Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας , τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων και την τουρκική υφαλοκρηπίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ανατολικά της Κρήτης, στο πλαισιο των ερευνών του Nautical Geo.

Η στάση της Ελλάδας

Αβάσιμες και αστήριχτες χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τις κατηγορίες που εκτοξεύει σήμερα η Άγκυρα, εναντιόν της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ίδιες διπλωματικες πηγές απο την Αθήνα επισημαίνουν ότι τέτοιες ανακοινώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές , 4 ημέρες πριν ξεκινήσουν, την Τετάρτη, στην Άγκυρα.

Σε απόλυτο συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία επέλεξαν να μην απαντήσουν στην τουρκική ανακοίνωση.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από το Foreign Policy: Ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται

Κρούσματα σήμερα: 1.837 νέες μολύνσεις - 29 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 332 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός ξανά στη Λαμία για τον «Λιθόκερο», το μεγαλύτερο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο