ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Απόπειρα «κινεζοποίησης» της οικονομίας - Βουτιά στο κενό… χωρίς αλεξίπτωτο!

Ερντογάν: Απόπειρα «κινεζοποίησης» της οικονομίας - Βουτιά στο κενό… χωρίς αλεξίπτωτο!
Ο Ερντιγάν ζητά από τους πολίτες να εμπιστευτούν το νέο οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνησή του.
AP

Το «τρελό» σχέδιο του Τούρκου προέδρου και τα «αγκάθια» - Πώς θα αντέξει την εξαθλίωση των πολιτών για να οδηγήσει την τουρκική οικονομία σε ασιατικό μοντέλο.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη γειτονική μας Τουρκία, με τους πολίτες να βρίσκονται στο όριο της εξαθλίωσης, αδυνατώντας να προμηθευτούν ακόμα και τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Η κατάρρευση της λίρας και ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνουν απανωτές αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ξεπουλάνε έπιπλα ή ακόμα και οικιακές συσκευές για να αγοράσουν λίγα ψώνια από το Σούπερ μάρκετ.

Η εικόνα ενός πατέρα στην Τουρκία που αναγκάστηκε να πουλήσει το ψυγείο που έχουν στο σπίτι τους, προκειμένου να σπουδάσει η κόρη του έκανε το γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας επαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Ένας άλλος πολίτης, δήλωσε πως πούλησε τον καυστήρα του σπιτιού του για να μπορέσει να πληρώσει το νοίκι του και για να καλύψει κάποιες βασικές ανάγκες του: «Θα πουλήσω κάποια έπιπλα μου. Έχω δυο παιδιά, θα χρησιμοποιώ σόμπα», ανέφερε.

Όσο για την ακρίβεια, μάστιγα! Πριν ακόμη εφαρμοστεί η αύξηση 47% στο φρέσκο γάλα, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε από τις 7,95 στις 10 τουρκικές λίρες το λίτρο, ενώ το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι αυξήθηκαν επίσης κατά 3% έως 15%. Παράλληλά, προϊόντα όπως πάνες, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας έχουν επίσης εκτοξευθεί. Η τιμή του απορρυπαντικού, που ήταν 87 λίρες, μέσα σε ένα 24ωρο ανέβηκε στις 127 λίρες. Αυτός είναι ο λόγος που, πλέον, η πλειοψηφία των καταναλωτών στοκάρει προϊόντα που βρίσκει σε προσφορά, εκτιμώντας πως η τιμή τους, όχι τις επόμενες μέρες, αλλά από ώρα σε ώρα θα εκτοξευθεί.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Τι κάνει λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος για αυτή την κατάσταση; Ούτε βήμα πίσω

Ζητά από τους πολίτες να εμπιστευτούν το νέο οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνησή του, στο πλαίσιο του οποίου δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη μέσω των χαμηλών επιτοκίων. Προ λίγων ημερών μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι είναι αχάριστοι όσοι λένε ότι ο λαός πεινάει, την ώρα μάλιστα που ο βασικός μισθός έχει πάει από τα 415 στα 185 ευρώ. «Στοχεύουμε σε διαρκή ευημερία, διαρκή σταθερότητα. Οι τιμές που πληρώνουμε θα δικαιολογηθούν από τα οφέλη που έχουμε», δήλωσε.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στην Τουρκία, η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χαμηλό κόστος του δανεισμού στοχεύει στον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μηχανή που θα παράγει θέσεις εργασίας και θα του διασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές του 2023.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία δεν θα προσπαθεί πλέον να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προσφέροντας υψηλές αποδόσεις και ισχυρό νόμισμα, αλλά θα εγκαταλείψει τη φιλική προς την αγορά πολιτική που στο παρελθόν τη βοήθησε να εξελιχθεί σε μια ισχυρή αναδυόμενη οικονομία. Ο Ερντογάν στοιχηματίζει ότι η φθηνή πίστωση και το ασθενές νόμισμα θα δώσουν ώθηση στη μεταποίηση και στις εξαγωγές, θα μειώσουν το κόστος των εργατικών χεριών και θα οδηγήσουν σε αύξηση των προσλήψεων, μειώνοντας έτσι τον έλεγχο που ασκεί η αγορά στην τουρκική οικονομία. Πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή, καθώς έχει μετασχηματίσει αρκετές ασιατικές οικονομίες.

Ο χρόνος, όμως, δεν είναι με το μέρος του Ερντογάν και οι μικρομεσαία τάξη είναι αυτή που πληρώνει το τίμημα και δυστυχώς η κλεψύδρα αδειάζει. Δεν έχει παρά μόνον 18 μήνες για να επιτύχει αυτήν την αλλαγή, που σε άλλες χώρες χρειάστηκε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και να αποφέρει καρπούς. Το ρίσκο λοιπόν και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Μέχρι στιγμής, τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 20% και οι Τούρκοι αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Προφανώς λοιπόν, τα «κόλπα του Ερντογάν δεν πιάνουν. Όσο κι αν ποτίζει τον απλό τουρκικό λαό με εθνικισμό, θρησκευτικό φανατισμό και ακραία μισαλλοδοξία, ώστε να τον αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα, είναι μαθηματικώς βέβαιον, ότι ο τουρκικός λαός θα αντιδράσει και τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.