ΕΘΝΙΚΑ

Κορβέτες: Γαλλικό pressing στον Παναγιωτόπουλο για τις Gowind – Τα έχουν όλα και… συμφέρουν!

Κορβέτες: Γαλλικό pressing στον Παναγιωτόπουλο για τις Gowind – Τα έχουν όλα και… συμφέρουν!
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν.

Κορβέτες: Τι είδε ο υπουργός Άμυνας στα ναυπηγεία της Naval Group – Έχουν και «κρυφό χαρτί» οι Γάλλοι σε περίπτωση που Ιταλοί και Ολλανδοί επιχειρήσουν ρελάνς - Ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Σε εξαιρετικό κλίμα και με ορατό το… ευγενικό pressing των Γάλλων πραγματοποιήθηκε το πολύ σημαντικό ταξίδι του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, με τον ίδιο να πραγματοποιεί σειρά πολύ σημαντικών επαφών.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου», συμμετείχε την Τετάρτη (12/01), μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στη Βρέστη της Βρετάνης, έχοντας πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες με τους ομολόγους του στην Ευρωατλαντική συμμαχία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τους κκ Παναγιωτόπουλο και Δένδια να θέτουν για μια ακόμη φορά στους ομολόγους τους την παραβατική, επιθετική και επικίνδυνη τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικότερο ραντεβού για τον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν σαφώς αυτό με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, με τους δύο υπουργούς να έχουν γεμάτη ατζέντα για τις διμερείς συνομιλίες τους. Όπως έχουμε επισημάνει, μπορεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας να συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν επίλυση στον υψηλότερο επίπεδο. Επίσης, η έλευση των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου συζητήθηκε στο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Παρλί.

Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος μαζί με τη Φλοράνς Παρλί μετέβησαν στη Λοριάν και στα ναυπηγεία της Naval Group, όπου κατασκευάζεται η πρώτη φρεγάτα FDI Belh@rra, για λογαριασμό του γαλλικού Ναυτικού. Όπως είχαμε αναφέρει, στη Λοριάν πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, με τους Γάλλους να παραδίδουν συμβολικά στον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ένα κομμάτι χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra. Το συγκεκριμένο κομμάτι χάλυβα φέρει ανάγλυφες τις υπογραφές του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί, καθώς και την εικόνα του πλοίου.

Οι υπεύθυνοι της Naval Group ξενάγησαν τον κ. Παναγιωτόπουλο στους χώρους των ναυπηγείων, εξηγώντας αναλυτικά τα βήματα και τον τρόπο που θα κατασκευαστούν οι 3+1 φρεγάτες Belh@rra που έχει παραγγείλει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Στα ίδια ναυπηγεία της Naval Group κατασκευάζονται και οι κορβέτες Gowind, με τους Γάλλους να παρουσιάζουν στον Έλληνα υπουργό και το πλοίο που έχει προτείνει το Παρίσι για ενίσχυση του ελληνικού Στόλου.

Υπενθυμίζουμε πως η βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει 5 κορβέτες Gowind με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη στα 1,8 δισ. ευρώ, τιμή πολύ δελεαστική για το Πολεμικό μας Ναυτικό που του μένουν και 200 εκατομμύρια από τα 5 δισ. συνολικά, ώστε να τα διαθέσει ενδεχομένως για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί την εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης με τη Γαλλία. «Θέλουμε να προσφέρουμε κοινή βοήθεια για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των δύο χωρών», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Ελπίζω ότι στο πλαίσιο της κατασκευής των φρεγατών θα δούμε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες», είπε με νόημα ο Έλληνας υπουργός επισημαίνοντας το γεγονός ότι με τις Belh@rra αυξάνονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού για το οποίο ξεκινά μια νέα εποχή.

«Η προμήθεια των φρεγατών Belh@rra έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των 24 Rafale, γυρίζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας», είπε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ισχυρή υποψηφιότητα των γαλλικών κορβετών Gowind. «Εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα GOWIND αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα», τόνισε ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου».

Με την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Λοριάν, το θέμα των κορβετών περνά πλέον στο ανώτατο επίπεδο, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως το ζήτημα της αγοράς νέων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η τελική προσφορά και να «κλειδώσει» μια ακόμα σπουδαία συμφωνία για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες οργής: Φυσιοθεραπευτής χτυπά με κλωτσιές 10χρονο ΑμεΑ μέσα σε ιδιωτικό κέντρο

Τραγωδία στην Παραλιακή: Νεκρός άνδρας σε φρικτό τροχαίο με Ferrari

Καιρός: Τσουχτερό κρύο τις επόμενες ώρες – Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία