ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων: Στις 10:00 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- Τρεις μένουν, ένας αποχωρεί, ένας έρχεται

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων: Στις 10:00 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- Τρεις μένουν, ένας αποχωρεί, ένας έρχεται
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ
INTIME

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Ψήφος εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και στους Αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΝ - Ποιος παίρνει τη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ, μιας και ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης αποστρατεύεται. 

Ημέρα κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η σημερινή (27/01), με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί στις 10:00 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Όπως αναφέραμε από την Δευτέρα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι ετήσιες αξιολογήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, όπου κρίνονται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς και οι Αρχηγοί των Επιτελείων με τους Αρχηγούς της Στρατιάς, του Στόλου και της Τακτικής Αεροπορίας.

Οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούνται στη σκιά της κακοκαιρίας Ελπίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν για μια ακόμη φορά την ενεργή συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τη συνδρομή τους στον κρατικό μηχανισμό. Το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσαν ξανά πως οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον ισχυρότερο ίσως πυλώνα του ελληνικού Κράτους συμβάλλοντας στον κοινωνικό βίο με πλείστους όσους τρόπους.

Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως η συγκεκριμένη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σαφέστατα αποτελεσματική, έμπειρη και σοβαρή, όχι μόνο γιατί αποδεικνύει επί του πεδίου την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζοντας τις σοβαρότατες προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος, αλλά και γιατί ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία προσφέρουν πολύπλευρο κοινωνικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Επομένως, στην σημερινή (27/01) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στη λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και πιθανότατα η τετράδα των αρχηγών, (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) θα έχει μόνο μία υποχρεωτική αλλαγή και αυτή λόγω αποστρατείας. Αφορά την αποχώρηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, ο οποίος επιτέλεσε εξαιρετικό έργο και αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη θέση του «πρώτου γερακιού» της χώρας θα αναλάβει ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ένας από τους πιο έμπειρους Ικάρους της HAF με βαρύτατο βιογραφικό, θητεία σε εξαιρετικά κρίσιμες διοικητικές θέσεις και σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όσον αφορά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η παραμονή του θεωρείται δεδομένη, με την πολιτική ηγεσία να κρίνει τη θητεία του επιτυχημένη και να του δίνει το «πράσινο φως» για έναν ακόμα χρόνο ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, η θητεία του Στρατηγού Φλώρου δεν λήγει τώρα, μιας και ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει τριετή θητεία με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο. Ο έμπειρος Στρατηγός συμπληρώνει φέτος δύο χρόνια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως όλα δείχνουν θα εξαντλήσει την τριετία και πιθανότατα και την τετραετία.

Εξαιρετικά πετυχημένη και με απτά αποτελέσματα είναι η θητεία του Αρχηγού ΓΕΝ. Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή, ενώ ο τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούν βαθύτατα τον κ. Πετράκη τόσο για τις ηγετικές του ικανότητες, την αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και την εμπειρία του στην εξοπλιστική ενίσχυση του Στόλου, όσο και για το ήθος του.

Βέβαιη θεωρείται και η παραμονή του Αρχηγού ΓΕΣ. Ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχει επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, δημιουργώντας με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις έναν Στρατό Ξηράς σύγχρονο και αποτελεσματικό σε κάθε πεδίο. Ο ίδιος φυσικά χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και εκτίμησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον οποίο έχει άψογη συνεργασία, όπως φυσικά και με τους υπόλοιπους Αρχηγούς των Κλάδων.

Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα παραμείνει ως έχει, με μόνη διαφορά την αντικατάσταση λόγω αποστρατείας του Αρχηγού, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη.

Επομένως, η στατιωτική ηγεσία θα έχεις ως εξής:

  • Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
  • Αρχηγός ΓΕΑ: Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς
  • Αρχηγός ΓΕΝ: Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης
  • Αρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Η ώρα των κρίσεων! Πότε συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Ποιοι μένουν και ποιοι αποχωρούν