ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Το Newsbomb.gr στην ορκωμοσία του νέου Α/ΓΕΑ – Πρεμιέρα για τα Rafale στο Αιγαίο

Πολεμική Αεροπορία: Το Newsbomb.gr στην ορκωμοσία του νέου Α/ΓΕΑ – Πρεμιέρα για τα Rafale στο Αιγαίο
INTIME

Ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς είναι και επίσημα ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας – Παίρνει τη σκυτάλη από τον Γεώργιο Μπλιούμη, με την ελπίδα να πραγματοποιήσει μία εξίσου επιτυχημένη θητεία ως «πρώτο γεράκι» της HAF – Το Newsbomb.gr στην Αεροπορική Βάση στο Τατόι για την ορκωμοσία του νέα Α/ΓΕΑ.

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» και με μαχητικά αεροσκάφη να σκίζουν τον ουρανό της Αθήνας προς τιμήν τους, ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς αναλαμβάνει και επίσημα καθήκοντα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, ο οποίος ολοκλήρωσε μια εξαιρετικά πετυχημένη θητεία και αφήνει σπουδαίο έργο για τα ελληνικά φτερά.

Στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας θα βρεθούν ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και οι Αρχηγοί των υπολοίπων Κλάδων, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Παράλληλα, στον Αττικό ουρανό θα πετάξουν στις 10:00 το πρωί ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τιμώντας τον νέο Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αλλά και τον εν αποστρατεία πλέον, Πτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Το έργο του κ. Μπουρολιά δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι μπορεί ο Γεώργιος Μπλιούμης να έφερε τα ελληνικά «φτερά» στο καλύτερο επιχειρησιακά σημείο των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο, για να καταφέρει να διατηρήσει την Πολεμική μας Αεροπορία στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες αεροπορίες παγκοσμίως, απαιτείται δουλειά, σωστός σχεδιασμός, όραμα και πίστη.

Είναι βέβαιο πως ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς διαθέτει όλα τα στοιχεία για να οδηγήσει την Πολεμική μας Αεροπορία στη νέα εποχή, έχοντας στη φαρέτρα της τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη της Δύσης. Πολύπειρος, αποτελεσματικός σε όποιο πόστο κι αν κλήθηκε να υπηρετήσει, αφοσιωμένος, δυναμικός και παθιασμένος με την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Μπουρολιάς αναλαμβάνει καθήκοντα ως «πρώτο γεράκι» της HAF σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι δεδομένο πως οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ θα είναι πάρα πολλές, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα προχωρά σε νέες υβριδικές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στο Αρχιπέλαγος. Μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει τη βεντάλια των εναέριων προκλήσεων στέλνοντας στο Αιγαίο όχι μόνο μαχητικά αεροσκάφη για να παραβιάσουν το FIR Αθηνών, αλλά και drones, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα με δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ ωστόσο, ως πολύπειρος Ίκαρος και με επιτυχημένη θητεία στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, αλλά και σε πολεμικές Μοίρες σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει πώς η HAF έχει τους τρόπους για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή της Τουρκίας.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως την Τετάρτη, αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στο Αιγαίο και τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, πραγματοποιώντας την πρώτη τους εκπαιδευτική πτήση πάνω από το Αρχιπέλαγος. Είναι δεδομένο πως μία από τις πρώτες εντολές που θα δώσει ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, θα είναι να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών Rafale, αλλά και η προετοιμασία της επόμενης σειράς πιλότων που θα κληθούν να μπουν στο cockpit του γαλλικού υπερόπλου. Στόχος είναι η 332 Μοίρα «Γεράκι» στην 114 Πτέρυγα Μάχης να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα έτοιμη για επιχειρησιακή δράση, με τις υποδομές να ολοκληρώνονται σταδιακά και παράλληλα να φτάνουν από τη Γαλλία όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα των κορυφαίων μαχητικών και ορισμένα βασικά ανταλλακτικά τους.

Θυμίζουμε τέλος πως η αναβάθμιση των F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, με την Πολεμική Αεροπορία να έχει βάλει στα υπόστεγα και να αναβαθμίζει ήδη 10 από τα 83 συνολικά μαχητικά που θα εξελιχθούν σε «οχιές». Tα Viper μαζί με τα Rafale θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού η Πολεμική μας Αεροπορία θα διαθέτει μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με υπερσύγχρονα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα.

Επομένως, ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το έργο του προκατόχου του, μιας και παραλαμβάνει πιο ισχυρά ελληνικά φτερά. Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 50+ adv και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται αναμφισβήτητα απόλυτη κυρίαρχος στον ουρανό του Αιγαίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πολεμική Αεροπορία: Σπουδαίο έργο αφήνει ο Γ. Μπλιούμης - Το νέο «πρώτο γεράκι» και η αποστολή του