ΕΘΝΙΚΑ

Κορβέτες: Βρετανική «σφήνα» αλλά με... φρεγάτα – Γιατί προτείνουν πάλι τις Arrowhead 140

Κορβέτες: Βρετανική «σφήνα» αλλά με... φρεγάτα – Γιατί προτείνουν πάλι τις Arrowhead 140
H βρετανική φρεγάτα Arrowhead 140
Babcock

Δελεαστική οικονομικά η πρόταση αλλά φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού ένα τόσο μεγάλο πλοίο.

Συσκέψεις, αναλύσεις και συνεχείς διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» για το ζήτημα της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως τονίζουν στο υπουργείο Άμυνας, το ζήτημα προχωρά ταχύτατα και παρά τους χαμηλούς τόνους που διατηρούν τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκτιμάται ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε εξελίξεις και πιθανότατα ανακοινώσεις.

Στη λεωφόρο Μεσογείων οι «μνηστήρες» «παρελαύνουν» σχεδόν καθημερινά, είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά, στέλνοντας στοιχεία που βελτιώνουν τις προτάσεις τους και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να εξετάζει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά σε κάθε επιλογή.

Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση των κορβετών είναι οι πληροφορίες για εμπλοκή και των Βρετανών στην κούρσα, με την αμυντική βιομηχανία Babcock να προτείνει τη… φρεγάτα Arrowhead 140. Μα, θα πείτε, αυτή δεν είναι κορβέτα. Ακριβώς, οι Βρετανοί προτείνουν αντί για κορβέτες, την απόκτηση ενός πλοίου πολύ μεγαλύτερου και από τις Belh@rra, με την Arrowhead 140 να αγγίζει τους 5.700 τόνους.

Οι Άγγλοι κάνουν λόγο για ένα πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην φρεγάτα Type 31, προσαρμοσμένο όμως στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Το κόστος είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, τιμή αρκετά δελεαστική μεν, όμως σε αυτή δεν περιλαμβάνεται ο οπλισμός και η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να εντάξει στη δύναμή του κορβέτες και όχι πλοία μεγέθους Arrowhead 140, τα οποία θα εκτινάξουν το κόστος συντήρησης ενώ και η στελέχωσή τους απαιτεί εκατοντάδες άτομα πλήρωμα.

Θυμίζουμε πως οι Γάλλοι με τις κορβέτες Gowind συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, προσφέροντας πέντε πλοία με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, βαρύτατο οπλισμό, εξαιρετικές δυνατότητες στον ανθυπροβρυχιακό πόλεμο και με τιμή κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό βεβαίως είναι η ομοιοτυπία, στην οποία επιμένει το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να επιτύχει την απόλυτη συνεργασία μεταξύ των μονάδων επιφανείας, αλλά και την αναγκαία οικονομία κλίμακος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξοπλιστικά: Πότε πάνε Βουλή Belh@rra, Rafale και τορπίλες – «Κλειδώνουν» κορβέτες και F-35