ΕΘΝΙΚΑ

Μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο

Μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο

Μόνιμη ναυτική δύναμη της Ρωσίας αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι αποφασίστηκε μόνιμη παρουσία για τα πλαία του Ναυτικού της Ρωσίας την Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ένα αντιτορπιλικό, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ένα υποβρύχιο.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Ρωσία προγραμματίζει να εγκαταστήσει μόνιμα και ένα επιθετικό υποβρύχιο, ενώ το σχέδιο προβλέπει περιπολίες μακράς διάρκειας από ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, που θα εκτείνονται από τις ακτές της Συρίας μέχρι την Κρήτη, ενώ θα καλύπτουν και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή πλευρά εξετάζει μέτρα ασφαλείας για τις πλατφόρμες εξόρυξης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το Ισραήλ ανησυχεί για τυχόν επίθεση της Χεζμπολάχ στις πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να σκέφτεται την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης στις εξέδρες που θα γίνεται η εξόρυξη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καίτοι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τύπος της αντιπυραυλικής άμυνας που θα αναπτυχθεί, το βεληνεκές των πυραύλων θα ξεπερνά τα 300 χλμ.