ΕΘΝΙΚΑ

Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μιλά για «δυσανάλογη χρήση βίας» από τους Έλληνες Λιμενικούς

Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μιλά για «δυσανάλογη χρήση βίας» από τους Έλληνες Λιμενικούς

«Ζητούν και τα ρέστα» οι Τούρκοι - Μπαίνουν παράνομα και ψαρεύουν στο Αιγαίο και έχουν την απαίτηση να μην τους μιλάει και κανείς. 

Το επεισόδιο μεταξύ ενός Τούρκου ψαρά και του ελληνικού Λιμενικού κοντά στις Οινούσσες, φαίνεται πως ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο παραλογισμός, τα νταηλίκια και οι παράνομες απαιτήσεις των Τούρκων συνεχίζονται, με την Αθήνα να διατηρεί μεν την ψυχραιμία της, αλλά οι Τούρκοι να αποθρασύνονται, ενώ ακόμα και το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της Ελλάδας για «δυσανάλογη χρήση βίας».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για το περιστατικό. Όπως αναφέρεται, επεδόθη σε αυτόν σημείωμα για δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο, ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όλα έγιναν στις έξι το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες.

Το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.