ΕΘΝΙΚΑ

Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα στην Εθνική Οδό: Πού πηγαίνει το κονβόι τεθωρακισμένων

Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα στην Εθνική Οδό: Πού πηγαίνει το κονβόι τεθωρακισμένων

Την απορία πού πηγαίνουν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που κινούνταν το πρωί της Τετάρτης (03/03) στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας είχαν όσοι έτυχε να βρίσκονται στο ρεύμα ανόδου.

Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian» τα οποία παρέλαβε ο Στρατός Ξηράς μεταχειρισμένα από το απόθεμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα οχήματα τα συνόδευαν οι θρυλικές «καναδέζες», τα γνωστά Mercedes.

Τα 44 M1117 «Guardian», αφού έφτασαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους, μεταφέρονται σταδιακά στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση των πρώτων στελεχών του Στρατού Ξηράς πάνω στο όχημα, που θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Παράλληλα με την εκπαίδευση των στελεχών, στο ΚΕΤΘ τα M1117 εξοπλίζονται με ασυρμάτους, αλλά και οπλισμό, με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να τα «φορτώνουν» με πολυβόλα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίσταση που θα προκύψει στη νευραλγική περιοχή των συνόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, με το που φτάνουν τα θωρακισμένα M1117 στις Μονάδες εκστρατείας, θα ξεκινά άμεσα η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των στελεχών που υπηρετούν στα σύνορα, ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M1117 να είναι πανέτοιμα επιχειρησιακά και το προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.

Θυμίζουμε πως ο Στρατός Ξηράς έχει παραγγείλει 1.200 θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117. Τα υπόλοιπα 1.156 οχήματα M1117, ο Στρατός Ξηράς θα τα παραλάβει σταδιακά, με τη δεύτερη παρτίδα να αναμένεται το πιθανότερο τον Απρίλιο, με τον αριθμό – σύμφωνα με πληροφορίες – να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 44 της πρώτης παρτίδας και θα φτάσουν στη χώρα μας με πλοία από τις ΗΠΑ.

Αυτά είναι τα M1117