ΕΘΝΙΚΑ

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Στα τεράστια ποσά που πλήρωσε η Ελλάδα στα εξοπλιστικά προγράμματακαι την υποκρισία Γαλλίας και Γερμανίας αναφέρεται ο βρετανικός Guardian.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων από την Γερμανία και τη Γαλλία έχουν επιβαρύνει υπερβολικά το διογκωμένο χρέος της χώρας μας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πραγματικότητα όσον αφορά την αγορά όπλων από την Ελλάδα δεν κολακεύει τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%.

Μάλιστα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν οπλικά συστήματα στη χώρα μας και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την ώρα που τα ποσά που δαπανούμε για την άμυνα είναι διπλάσια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η βοήθεια αντάλλαγμα για αγορά όπλων;

Η Ελλάδα δαπανά το 4% ΤΟΥ ΑΕΠ για την άμυνα έναντι 2% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη, κάτι που αποδίδεται στην θεωρούμενη απειλή από την Τουρκία. Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως αντάλλαγμα την εκπλήρωση συμφωνιών για την αγορά όπλων από Γερμανία και Γαλλία.

Η ειδική στον τομέα της άμυνας, Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μετά, η Ελλάδα ξόδεψε για όπλα 216 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι διαδικασίες προμηθειών για την άμυνα είναι αδιαφανείς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, υπάρχει μια χτυπητή υποκρισία που περιστρέφεται γύρω από τις αθέμιτες πρακτικές των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Θα γλιτώναμε περισσότερα απ' όσα μας δάνεισαν»

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα παραθέτει τις παλαιότερες δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που η Ελλάδα δεν χρειάζεται, προσθέτοντας ότι εάν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές της δαπάνες στα επίπεδα των άλλων χωρών της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, «οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης».

Την ίδια ώρα, η πρωταθλήτρια της ευρωζώνης Γερμανία τα κατάφερε επειδή επί 62 χρόνια δεν απασχολήθηκε με δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς, έναντι 7% του ΑΕΠ που αφιέρωσε για πολύ καιρό η Ελλάδα.

«Υποκριτική η στάση Γερμανίας και Γαλλίας»

Από την πλευρά του, ο ερευνητής άμυνας Θάνος Ντόκος σημειώνει ότι η υποτιθέμενη τουρκική απειλή και ο φόβος των πολιτικών ότι θα τους κατηγορήσουν για «αντιπατριώτες», δεν έχει επιτρέψει μια λογική συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «υποκριτική» τη στάση Βερολίνου και Παρισιού.