ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάς – Γαλλία ισχυρή συμμαχία: Όσα έγιναν σε ΑΒΕΡΩΦ και de Gaulle και το… νεύμα για κορβέτες Gowind

Ελλάς – Γαλλία ισχυρή συμμαχία: Όσα έγιναν σε ΑΒΕΡΩΦ και de Gaulle και το… νεύμα για κορβέτες Gowind
Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φλοράνς Παρλί και Στρατηγός Φλώρος στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
INTIME

Ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι συμφωνίες για τις τρεις φρεγάτες Belh@rra και τα επιπλέον έξι Rafale – Οι υψηλού συμβολισμού τελετές στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Σε μια τελετή με υψηλούς συμβολισμούς που έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν τις ιστορικές συμβάσεις για την απόκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Στο θρυλικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, με φόντο το σύμβολο της γαλλικής ισχύος, αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και υπό το βλέμμα του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίας Φλοράνς Παρλί, ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, Αριστείδης Αλεξόπουλος και οι εκπρόσωποι των γαλλικών εταιρειών κατασκευής των Rafale και των Belh@rra, Dassault Aviation και Naval Group υπέγραψαν τις συμβάσεις για την απόκτηση των οπλικών συστημάτων που ανατρέπουν τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τους συσχετισμούς με την Τουρκία.

Η άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου στον Σαρωνικό αποτελεί αναμφισβήτητα κορυφαία κίνηση υψηλού συμβολισμού των Γάλλων, ενώ η παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα μας την 25η Μαρτίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και τη βούληση για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της αμυντικής τους συνεργασίας.

Τόσο κατά την τελετή στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, όσο και κατά την δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί τόνιζαν συνεχώς την άριστη συνεργασία Αθήνας – Παρισιού, αλλά και το σημαντικότερο όλων, τη συναντίληψη θέσεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με φόντο φυσικά και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι Γάλλοι επεσήμαναν στον Έλληνα υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο το γεγονός ότι τόσο το πρόγραμμα των Rafale όσο και η υπόθεση απόκτηση των φρεγατών Belh@rra προχώρησαν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με τον κ. Παναγιωτόπουλο από την πλευρά του να αποδίδει τα εύσημα στο Πολεμικό Ναυτικό και τη ΓΔΑΕΕ για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι συμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συζητήσεις η συνέχιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με γαλλικά οπλικά συστήματα, με τις κορβέτες Gowind να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, οι δύο πλευρές φέρονται να έδωσαν ραντεβού για το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να συζητήσουν εκτενώς το ζήτημα και την πολύ συμφέρουσα προσφορά των Γάλλων, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να διαμηνύει πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί και αυτή η συμφωνία, τόσο καλύτερα για τον ελληνικό Στόλο.