ΕΘΝΙΚΑ

ΗΝΙΟΧΟΣ 2022: Το Newsbomb.gr στο ορμητήριο της 117 ΠΜ – Έτσι χτυπούν τα συμμαχικά COMAO

ΗΝΙΟΧΟΣ 2022: Το Newsbomb.gr στο ορμητήριο της 117 ΠΜ – Έτσι χτυπούν τα συμμαχικά COMAO
Ελληνικό F-16 τροχοδρομεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης.
Newsbomb.gr

Σκέπασαν όλο το FIR Αθηνών τα πολύχρωμα φτερά του ΗΝΙΟΧΟΥΕντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας – Πώς η κορυφαία άσκηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας αναδεικνύει και αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις στον εναέριο πόλεμο – Τα απαιτητικά σενάρια του ΓΕΑ και ο εκνευρισμός της Άγκυρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Δευτέρα 28 Μαρτίου, η σπουδαία αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022», η οποία φέτος είναι πιο απαιτητική από ποτέ, εξελισσόμενη σε διακλαδική, με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και των κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

To Newsbomb.gr βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στο… ορμητήριο του ΗΝΙΟΧΟΥ, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, καταγράφοντας από κοντά τις πρώτες δραστηριότητες των συμμετεχόντων, με τις απογειώσεις, τις προσγειώσεις και τους ελιγμούς να είναι εντυπωσιακοί και τους ήχους να προκαλούν δέος!

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Οι Έλληνες πιλότοι των F-16 Block 52+, των Mirage 2000-5 και των F-4 Phantom, πέταξαν κατά την πρώτη μέρα φτερό με φτερό με τα αμερικανικά μαχητικά F-15 της USAF, τα F-16i-Sufa του Ισραήλ και τα ιταλικά Tornado, σε σενάρια που εκτυλίχθηκαν πάνω από το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Όπως τονίζουν στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όσο περνούν οι μέρες τα σενάρια θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικά, με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον Αρχηγό του ΑΤΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα, να δημιουργούν με το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) συνθήκες που φέρνουν στο όριό τους ανθρώπους και μηχανές. Άλλωστε, είναι προφανές πως οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και αδράνεια, αντιθέτως, επιβάλλουν συνεχή εκπαίδευση σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις που αναδύονται από τα θέατρα επιχειρήσεων.

Στο Αρχηγείο Τακτική Αεροπορίας στη Λάρισα, το οποίο έχει τον απόλυτο έλεγχο των δραστηριοτήτων, αναλύονται πλήρως όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες, με τα ελληνικά UAV HERON της 135 Σμηναρχίας Μάχης της Σκύρου, το ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και το αμερικανικό UAV ΜQ-9 Reaper να μεταφέρουν συνεχή εικόνα για τους στόχους και τις κινήσεις των «αντιπάλων», καθοδηγώντας ουσιαστικά τις μεικτές ομάδες κρούσης των ελληνικών και συμμαχικών μαχητικών. Προφανώς, οι ίδιες πληροφορίες που δίνονται στα COMAO, μεταφέρονται και στο Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς, οι οποίοι διαμορφώνουν τις ενέργειές τους με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν άμεσα από τους ιπτάμενους «κατασκόπους».

Από τη Δευτέρα (28.03) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών έχει γεμίσει με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα. Επί 10 ημέρες οι πιλότοι των μαχητικών όλων των χωρών θα εκτελέσουν με απόλυτη αφοσίωση, επαγγελματισμό και άριστη συνεργασία τα απαιτητικά σενάρια που έχει διαμορφώσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, πετώντας τόσο πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου, όσο και πάνω από την ηπειρωτική χώρα και τα ελληνικά βουνά. Οι καθημερινές απογειώσεις αναμένεται να είναι δεκάδες, με τους σχηματισμούς να «σηκώνονται» κατά κύματα και να δραστηριοποιούνται σε όλο το FIR Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2022 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning - AEW) E2C Hawkeye, οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper, το Ισραήλ με F-16i-Sufa, η Ιταλία με μαχητικά Tornado, η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139 και η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει (F-16, Rafale, Mirage 2000-5, F-4 Phantom, P-3 Orion, UAV HERON), ενώ από το έδαφος συμμετέχει στα σενάρια η αεράμυνα της χώρας με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου. Όπως είπαμε, τις επόμενες μέρες θα ενταχθούν στα σενάρια και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ αναμένεται να δώσουν ειδικό βάρος στα σενάρια των ασκήσεων.

Η Πολεμική μας Αεροπορία δείχνει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες δυνατότητές της, με την Ελλάδα να επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πιο ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πέρα από μια απαιτητική άσκηση, ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» αποτελεί και ένα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα κυριαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να βλέπουν πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και να σέβονται απόλυτα ελληνικά «γεράκια». Αυτό όμως που τους πονάει περισσότερο, είναι πως ελληνικά και συμμαχικά μαχητικά σαρώνουν τις περιοχές τις οποίες εκείνοι αμφισβητούν. Όλο δηλαδή το ανατολικό Αιγαίο.