ΕΘΝΙΚΑ

Επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο: Εναέριες ελληνοτουρκικές μάχες – Οι εντολές από Φλώρο και Μπουρολιά

Επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο: Εναέριες ελληνοτουρκικές μάχες – Οι εντολές από Φλώρο και Μπουρολιά

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι πάνω από το Αρχιπέλαγος – Μπαράζ παραβιάσεων από τα τουρκικά μαχητικά με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά – Ελάχιστες οι εμπλοκές με τους Έλληνες, φοβούνται τις αναμετρήσεις οι Τούρκοι.

Στην τακτική των άναδρων και θρασύδειλων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου επιμένουν οι Τούρκοι, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες στο Αιγαίο.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, τα τουρκικά μαχητικά επιδίδονται σε ένα μπαράζ «εισβολών» στο FIR Αθηνών, ενώ δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν και υπερπτήσεις πετώντας πάνω από ελληνικά νησάκια του ανατολικού Αιγαίου.

Προφανώς η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο πλην των παραβιάσεων, με την ποιοτική διαφορά των Ελλήνων να είναι εμφανής και να αποδεικνύεται και από την αδυναμία των Τούρκων να έρθουν αντιμέτωποι με τα «γεράκια» της HAF,ενώ και το γεγονός ότι στέλνουν μόνο 7-8 συγκεκριμένα μαχητικά, μαρτυρά τα σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας στην TuAF.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Τούρκοι «σπάνε» το FIR Αθηνών για δευτερόλεπτα, περνούν οριακά πάνω από νησιά, όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά και το Φαρμακονήσι και επιστρέφουν άρον άρον στον τουρκικό εναέριο χώρο, πριν έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες πιλότους.

Συγκεκριμένα, στις 135 παραβιάσεις που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι τα τελευταία τρία 24ωρα, καταγράφηκαν μόλις επτά εμπλοκές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με τους Ικάρους της Πολεμικής μας Αεροπορίας να βάζουν στην «ώρα 6.00» τους Τούρκους, χωρίς κόπο και με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Πολεμική μας Αεροπορία να στέλνει σαφή μηνύματα ισχύος κάθε στιγμή, στέλνοντας σε κάθε παραβίαση μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών από τους Τούρκους και με τους πιλότους μας να μην αφήνουν κανένα περιθώριο στους θρασύδειλους γείτονες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, παρά τη σαφή υπεροχή της HAF σε κάθε εναέρια μάχη με τους Τούρκους, δεν παύουν οι προκλήσεις να είναι επικίνδυνες και να δημιουργούν συνθήκες «θερμού» επεισοδίου στο Αρχιπέλαγος. Για το λόγο αυτό, τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχουν διαμηνύσει προς τους πολύπειρους χειριστές της Πολεμικής μας Αεροπορίας να είναι πολύ προσεχτικοί, ψύχραιμοι και πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

«Είμαστε πάντα εκεί, στη γραμμή των συνόρων και πανέτοιμοι να αντιδράσουμε σε κάθε πρόκληση», διαμηνύουν πηγές της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τονίζοντας πως οι Έλληνες πιλότοι δεν αφήνουν καμία ενέργεια αναπάντητη.